Ενέργεια

'Εως 17 ευρώ ανά MWh η διαφορά του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ από τις χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων

'Εως 17 ευρώ ανά MWh η διαφορά του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ από τις χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων
Η αντίστοιχη διαφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης αγγίζουν τα 26 ευρώ ανά MWh
Την πρωτοκαθεδρία στις υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις τόσο στα οικιακά όσο και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης συνεχίζει να διατηρεί η ΔΕΗ, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στη ΔΕΘ η Ευαγγελία Γκότζου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών και Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών.
Στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, και της εσπερίδας της ΡΑΕ με θέμα : «Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας: Δράσεις και Προοπτικές», το στέλεχος της Αρχής παρουσίασε μεταξύ άλλων τα νέα τιμολόγια ρεύματος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις αυξήσεις της ΔΕΗ.

Οικιακά τιμολόγια

Σύμφωνα με την παρουσίαση, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας, η ΔΕΗ έχει τιμολόγιο στο ανταγωνιστικό σκέλος, 89,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ ο φθηνότερος προμηθευτής -ανάμεσα σε 17- κινείται στα 72,80 ευρώ. Επομένως, η διαφορά τους ανέρχεται σε 17,07 ευρώ ανά MWh.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των χρεώσεων των ανεξάρτητων προμηθευτών (δεν αναφέρεται το όνομά τους), τέσσερις εταιρείες τιμολογούν με εύρος τιμών από 83,97 έως 85,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επτά με εύρος από 81,45 μέχρι 81,90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τέσσερις από 77,35 μέχρι 78,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τετράμηνο.

Επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης

Ο δεσπόζων προμηθευτής (δηλαδή η ΔΕΗ) χρεώνει 96,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ η φθηνότερη χρέωση ιδιωτικής εταιρείας είναι στα 69,75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κατά συνέπεια, η μέγιστη διαφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης αγγίζει τα 26 ευρώ ανά MWh.
Από τους 16 ιδιώτες παρόχους, δύο κινούνται στα επίπεδα των 91 και 91,91 ευρώ, δύο στα 86,45 και 88,09 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αντίστοιχα, εννέα προμηθευτές διαμορφώνουν εύρος τιμών από 81,81 ευρώ μέχρι 88,09 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τρεις έχουν τιμές 72,80, 75 και 77,30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
 
Εμπόδια

Από την ίδια παρουσίαση της κ. Γκότζου καταγράφονται και τα εμπόδια για το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής ρεύματος.

• Αδράνεια καταναλωτών και ενδοιασμοί για τη μετακίνηση σε εναλλακτικούς προμηθευτές (γεγονότα ENERGA και HELLAS POWER).
• Συσσώρευση παραπόνων καταναλωτών αναφορικά με μη ορθή προσυμβατική ενημέρωση, τόσο για τα τιμολόγια προμήθειας (π.χ. μέγεθος εκπτώσεων, ρήτρα οριακής τιμής συστήματος) όσο και, γενικότερα, για τα νόμιμα δικαιώματά τους (π.χ. υπαναχώρηση), με αποτέλεσμα και την απόκλιση της τιμής μεταξύ του συμβατικού σταδίου και του σταδίου της έκδοσης λογαριασμού.
• Παράπονα προμηθευτών αναφορικά με δυσλειτουργία και καθυστερήσεις στις εφαρµοζόµενες διαδικασίες στην εξυπηρέτηση αιτηµάτων τους, από Διαχειριστή Δικτύου.
• Εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, λόγω έλλειψης μέτρων και εργαλείων αντιστάθμισης ρίσκου, π.χ τύπου ΝΟΜΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης