Πετρέλαιο

Εκτός παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά το χτύπημα των Houthi στην Aramco - Αρνείται εμπλοκή το Ιράν

Εκτός παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά το χτύπημα των Houthi στην Aramco - Αρνείται εμπλοκή το Ιράν
Τα βλέμματα στρέφονται στην πορεία των τιμών του πετρελαίου
Το 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε εκτός μετά από την επίθεση των Houthi της Υεμένης σε 2 βασικές μονάδες των εγκαταστάσεων της Saoudi Aramco.
H Σαουδική Αραβία καλύπτει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, άρα μιλάμε για μια εκ των πραγμάτων περικοπή του 5% της παγκόσμιας πρσσφοράς.
Τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας σε αργό εκτιμώνται χαμηλότερα από 200 εκατ βαρέλια και αναμένεται να υπάρξει άνοδος της τιμής του πετρελαίου με το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα 16/9.
Tα αποθέματα μειώνονται σταθερά από το 2016 και έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2008.
Eπίσης το χτύπημα στο Abqaiq είναι στρατηγικό, καθώς ο αγωγός που συνδέει Ανατολική με Δυτική Πλευρά ξεκινά από εκεί και απορροφά τεράστιες πσοσότητες από τα κοιτάσματα Ghawar, Shaybah και  Khurais με αποτέλεσμα να χτυπηθούν οι εξαγωγές στα λιμάνια και των δύο πλευρών.
Από την άλλη πλαυρά ήδη οι Άραβες είχαν προετοιμάσει τις αγορές για μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και οι παγκόσμιοι μηχανισμοί είναι σε ετοιμότητα για να καλύψουν τα κενά προσφοράς και την αναμενόμενη κερδοσκοπία.
O πρίγκηπας MBS επικοινώνησε με τον πρόεδρο Τrump με στόχο να εξασφαλίσει βοήθεια απέναντι στις επιθέσεις.
Το Ιράν αρνείται τις αιτιάσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Pompeo ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση του καθεστώτος της Yεμένης.
Καθοριστική θα είναι η στρατηγική Trump, που πάντως ευνοείται για τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου.
Από ελληνικής πλευράς η ανησυχία για άνοδο των τιμών παραδοσιακά ευνοεί τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019,  όταν  δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.
Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ και το Χουράις, που θεωρούνται δικαίως η καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Λίγες ώρες αργότερα η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Μείωση κατά 50% της πετρελαϊκής παραγωγής

Οι επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν και οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Arannco, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (14/9) το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.
Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Sαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Abdulaziz bin Salman.
Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της Aramco, προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να καταδικάσουν το Ιράν

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo επέρριπταν την ευθύνη στο Ιράν.
Η επίθεση καταδικάσθηκε «αυστηρά» από τον Λευκό Οίκο και ο Pompeo κατηγόρησε το Ιράν ότι «εξαπέλυσε μια επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών».
Όλα τα κράτη να καταδικάσουν δημοσίως και κατηγορηματικά τις επιθέσεις του Ιράν», είπε ο Pompeo.
«Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουν ότι οι αγορές ενέργειας θα παραμείνουν ασφαλείς ενώ το Ιράν θα είναι υπόλογο για την επιθετικότητά του», συνέχισε ο Pompeo.

Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες

Το Ιράν απέρριψε την Κυριακή (15/9) ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo.
«Κατηγορίες και επισημάνσεις τόσο στείρες και τυφλές είναι ακατανόητες και παράλογες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Abbas Mousavi, αφήνοντας να εννοηθεί πως είχαν στόχο να δικαιολογήσουν «μελλοντικές δράσεις» εναντίον του Ιράν.
Για τον Mousavi, τα σχόλια αυτά έχουν στόχο «να πλήξουν τη φήμη μιας χώρας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις εναντίον της».
Αναφερόμενος στην πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, ο Mousavi εκτιμά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «προφανώς μετέτρεψαν την πολιτική αυτή σε πολιτική του μέγιστου ψεύδους εξαιτίας των αποτυχιών τους».
 
Πτώση για τις μετοχές της Σαουδικής Αραβίας

Πτώση 2,3% κατέγραψαν οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή (15/9) και ενώ οι αγορές του Περσικού Κόλπου δείχνουν σοκαρισμένες μετά την  επίθεση, οι οποίες όμως στην συνέχεια περιόρισαν στ0 1,2% τις απώλειες.
Η πτώση αυτή ήλθε να επιτείνει μία ήδη  δύσκολη κατάσταση για τις Σαουδαραβικές μετοχές, που έχουν πληγεί  από ακριβές αποτιμήσεις, αδύναμες τιμές πετρελαίου και ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές.
Ο δείκτης στο Ριάντ έχει χάσει όλα τα κέρδη του φέτος και έχει υποχωρήσει κατά 18% από το υψηλό του 2019 στις 9.403 μονάδες που παρατηρήθηκε στις αρχές Μαΐου.
Τα προηγούμενα κέρδη του δείκτη πυροδοτήθηκαν από την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας στους δείκτες αναδυόμενων αγορών MSCI και FTSE Russell.
 
Επιθέσεις λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη IPO της Aramco

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν αξιοπρόσεκτη τη σπουδή με την οποία η Ουάσινγκτον καταδίκασε το Ιράν για τις επιθέσεις, κάτι που δεν έπραξε η ίδια η Σαουδική Αραβία.
Οι περισσότερο «καχύποπτοι» αναλυτές εκτιμούν ότι, οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι ενόψει μάλιστα της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) της Aramco.   
Οι επιθέσεις είναι απίθανο να αλλάξουν τα σχέδια για την πολυαναμενόμενη IPO της Aramco, αλλά μπορεί να επηρεάσουν την αποτίμηση, αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurasia Group.
«Η τελευταία επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον για τις μετοχές της εταιερείας καθώς το πρώτο στάδιο της IPO θα είναι τοπικό.
Η διεθνής συνιστώσα της διάθεσης θα είναι πιο ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε.
Η Aramco έχει προσλάβει εννέα τράπεζες ως κοινούς παγκόσμιους συντονιστές για να καθοδηγήσουν την IPO του πετρελαϊκού γίγαντα, που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να είναι σημαντικός δεδομένου ότι η εγκατάσταση Χουράις παράγει περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου.

bankingnews.gr
worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης