Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΛΑΡΚΟ: Αναβίωση του σχεδίου χωριστής πώλησης ορυχείων και εργοστασίου - Εναρκτήριο λάκτισμα με τον ορισμό νέου προέδρου και CEO

ΛΑΡΚΟ: Αναβίωση του σχεδίου χωριστής πώλησης ορυχείων και εργοστασίου - Εναρκτήριο λάκτισμα με τον ορισμό νέου προέδρου και CEO
Το Δ.Σ. της εταιρείας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα υπό τη νέα του σύνθεση, με τους Χρήστο Κυριαζή και Σπύρο Τζίτζο στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα
Άρση του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ΛΑΡΚΟ, μέσω της εφαρμογής όσο το δυνατόν πιο σύντομα ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας, επιδιώκει το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό κινείται στα πρότυπα της λύσης που είχε προωθηθεί το 2014, για διαχωρισμό των παγίων (ορυχεία, εργοστάσιο) και ξεχωριστής τους πώλησης. Ένα σχέδιο που ανατράπηκε στην πορεία, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.
Το πλάνο αυτό θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τα νέα στελέχη που θα ορισθούν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της εταιρείας, δηλαδή ο Χάρης Κυριαζής ως πρόεδρος της εταιρεία και ο Σπύρος Τζίτζος ως διευθύνων σύμβουλος.
Μάλιστα, το νέο Δ.Σ. της εταιρείας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» άμεσα οι πρώτες πρωτοβουλίες.

Τα χρέη προς τη ΔΕΗ και οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Αν και η αλλαγή δοικητικής σκυτάλης έρχεται σε μία εποχή όπου η διεθνής τιμή του σιδηρονικελίου κινείται σε υψηλά επίπεδα, η βιομηχανία κουβαλά μεγάλα οικονομικά "βάρη" από το γεγονός ότι επί μακρόν το κόστος παραγωγής της ήταν υψηλότερο από την τιμή πώλησης του μεταλλεύματος, με συνέπεια να συσσωρεύει ζημίες.
Έτσι, για να παραμείνει σε λειτουργία, τα προηγούμενα χρόνια δεν αποπλήρωνε τις οφειλές της ΔΕΗ, συσσωρεύοντας ένα χρέος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, στις αρχές του 2019, μόλις που αποφεύχθηκε το «κατέβασμα του διακόπτη» από τη ΔΕΗ, με την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, που απέσεισε το ενδεχόμενο άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας και, κατά συνέπεια, τη διακοπή ηλεκτροδότησής της.
Μεταξύ άλλων, η νέα σύμβαση προβλέπει την εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους της μηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος μέσα από σταθερές χρηματοροές της βιομηχανίας, ώστε να εξασφαλισθεί πως δεν πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω οι οφειλές της προς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό ρόλο σε αυτές τις χρηματοροές έχει το τιμολόγιο της φινλανδικής Outokumpu, το οποίο ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως, με τα χρήματα αυτά τα έσοδα από το οποίο να πηγαίνουν απευθείας στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Εξίσου σημαντικό «βαρίδι» όμως για την εταιρεία είναι όμως και το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, της περιόδου 2008-2011, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει παράνομες και ζητά από το Δημόσιο να ανακτήσει.
Ένα ποσό το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα της βιομηχανίας, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά της.

Λύσεις σε πολλά «μέτωπα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του νέου προέδρου και του νέου CEO, έγινε ακριβώς με κριτήριο την πολύχρονη εμπειρία που έχουν στα χρηματοικονομικά και το μάνατζμεντ.
Έτσι, οι νέοι επικεφαλής της βιομηχανίας θα κληθούν σε πρώτη φάση να βρουν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας και, παράλληλα, να διαπραγματευθούν με την Κομισιόν για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, επιδιώκοντας με την ιδιωτικοποίηση να αρθεί η επιστροφή των  135,8 εκατ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης