Φυσικό Αέριο

Naftogaz: Επικρατέστερο σενάριο το τέλος από το 2020 στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

tags :
Naftogaz: Επικρατέστερο σενάριο το τέλος από το 2020 στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Tα πολιτικά γεγονότα έχουν διαμορφώσει τη σχέση μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz για αρκετά χρόνια
«Μαύρος» καπνός αναδύεται στο μείζον ζήτημα ανανέωσης της σύμβασης διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν στον τρίτο γύρο τριμερών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΕΕ.
«Η μη ανανέωση της σύμβασης διαμετακόμισης φυσικού αερίου μετά το 2020, είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή» σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ουκρανικής Naftogaz, Yuriy Vitrenko, όπως αναμεταδίδει το Platts.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά αερίου αντιπροσωπεύει σήμερα το 3% του ΑΕΠ της Ουκρανίας και αποτελεί το 4,5% του συνόλου των εξαγωγών από τη χώρα.

Πολιτικά κίνητρα στη στρατηγική της Ρωσίας

Τα πολιτικά γεγονότα έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τη σχέση μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz για αρκετά χρόνια.
Η ρωσική στρατηγική για το φυσικό αέριο υπαγορεύεται από πολιτικά κίνητρα, δήλωσε ο Vitrenko, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές πως μέσω του φυσικού αερίου, η Ρωσία ασκεί πολιτικές πιέσεις στην Ουκρανία. Κατά μέσο όρο, μπορώ να πω ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν κοστίσει στην Ουκρανία 5 δισ. δολάρια περισσότερο, από τα έσοδά της για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου. Μάλιστα, την περίοδο της ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία, σημειώθηκε τριπλάσια αύξηση του κόστους των εισαγωγών».

Θετική ένδειξη

Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός πως η Ρωσία διαπραγματεύεται εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και υπερβολικές απαιτήσεις από την πλευρά της, αναφέρει ο Vitrenko, καταλήγοντας: «Μια παράταση θα πρέπει να συγκριθεί με άλλες διαθέσιμες επιλογές».
Οι χώρες της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι πρόσφατα έφτανε σε αυτές μέσω Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης