ΣΕΒ: Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις με ισχυρότερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία

ΣΕΒ: Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις με ισχυρότερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα
Μια χαρτογράφηση του θέματος "επενδύσεις" επιχειρεί ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο του για την Ελληνική οικονομία με τίτλο "Εθνικό προσκλητήριο για επενδύσεις!", που κυκλοφόρησε σήμερα, Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, σημειώνοντας ότι "οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σήμερα, ποσοτικά και ποιοτικά, κατώτερες των περιστάσεων".
"Δυστυχώς γίνονται λίγες επενδύσεις και με χαμηλή επίπτωση στο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν όχι μόνο περισσότερες επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις με ισχυρότερο αποτύπωμα στην παραγωγικότητα της οικονομίας", αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
"Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, γύρω στα €21 δισ., δεν επαρκούν για την αναπλήρωση του κεφαλαιακού εξοπλισμού που φθείρεται (αποσβέσεις €30 δισ. περίπου, εκ των οποίων €9 δισ. σε κατοικίες).
Ακόμη και χωρίς τις κατοικίες, οι επενδύσεις οριακά αντισταθμίζουν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές επενδύσεις να είναι μηδενικές.
Συνεπώς, την επενδυτική άπνοια που επικρατεί σήμερα πρέπει να διαδεχθεί γρήγορα ένα κύμα επενδύσεων για να αρχίσει να αυξάνει το καθαρό απόθεμα κεφαλαίου, και να βελτιωθεί έτσι το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού, που εξαρτάται από την αύξηση του κεφαλαιακού εξοπλισμού με τον οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των καθαρών επενδύσεων συσχετίζεται με την εισαγωγή τεχνολογικών νεωτερισμών και βελτιώσεων, που επηρεάζουν καθοριστικά το πόσο αποτελεσματικά και πόσο εντατικά συνδυάζονται οι κλασικοί συντελεστές της παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία."
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης