Επικαιρότητα

Παράταση δύο ταχυτήτων για την ρύθμιση των 120 δόσεων – Σκληρό παζάρι με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Παράταση δύο ταχυτήτων για την ρύθμιση των 120 δόσεων – Σκληρό παζάρι με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών
Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για την κυβέρνηση αφού η ηλεκτρονική αυλαία της ρύθμισης πέφτει κανονικά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου
Παράταση 15  ημερών στο παρά ένα της εκπνοής της προθεσμίας για τις νέες 120 δόσεις αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Συγχρόνως υπάρχουν σκέψεις η προθεσμία της παράτασης να είναι μικρότερο για το προηγούμενο και λιγότερο ευνοϊκό πλαίσιο των 120 δόσεων.
Το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται μόνιμα στην Αθήνα αφού πέρα από τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει για τη δημοσιονομική επίπτωση είναι αρνητικά στο να δοθεί νέα παράταση.
Ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για την κυβέρνηση αφού η ηλεκτρονική αυλαία της ρύθμισης πέφτει κανονικά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών δέχονται πιέσεις να μείνει ανοικτή για ένα τουλάχιστον μήνα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι οριστικές αποφάσεις για τη χρονική διάρκεια της παράτασης αναμένεται να ληφθούν την Κυριακή το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Δευτέρας.
Τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των επιτελών προβλέπουν τις εξής δύο ταχύτητες:  

1. Να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση
2. Να δοθεί παράταση 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις νέες 120 δόσεις, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Τις τελευταίες ημέρες η ρύθμιση των 120 δόσεων έχει ανεβάσει ταχύτητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000  αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να υπερβαίνει τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να έχουν ξεπεράσει  τα 2 δισ. ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση  της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται κανονικά στο Δημόσιο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης