Ευρώπη

Δήλωση - σοκ Merkel: "Θα υπάρξει στο μέλλον μια Ευρωπαϊκή Ενωση πολλαπλών ταχυτήτων"

tags :
Δήλωση - σοκ  Merkel:
H γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε από την Βαλέτα της Μάλτας ότι "δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel κάνει λόγο για πρώτη φορά στην πιθανότητα να υπάρξει στο μέλλον μια Ευρωπαϊκή Ενωση πολλαπλών ταχυτήτων.
Η δήλωση έγινε από την Βαλέτα της Μάλτας λίγο μετά την συνάντηση των «26» με θέμα την πορεία της ΕΕ στην μετά-Brexit εποχή.
Η καγκελάριος σύμφωνα με την Deutsche Welle δήλωσε, συμφωνώντας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως θα υπάρξει μια ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων και ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν πάντα όλες οι χώρες μέλη στα ίδια στάδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Η κα Merkel αναφέρθηκε δε στο ευρώ, λέγοντας ότι δεν υιοθετήθηκε ως επίσημο νόμισμα και από τα 27 μέλη της Ένωσης, ενώ υπογράμμισε  τη σημασία της καταγραφής της πρότασης για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, τέλη Μαρτίου, στο τελικό ανακοινωθέν των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της καγκελαρίου το τελικό ανακοινωθέν θα αναφέρεται στον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, ενώ μεταξύ άλλων θα οριοθετείται η συμβολή των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση, η συμμετοχή της Ένωσης σε συμμαχίες, αλλά και οι πολυμερείς διεθνείς συνεργασίες.
Η γερμανίδα καγκελάριος μιλά ανοιχτά για πρώτη φορά, επισημαίνει η Deutsche Welle, για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι τα λόγια περί ολοκλήρωσης καθώς και οι αναφορές στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες δεν βοηθούν, σε καιρούς Brexit και ενίσχυσης του λαϊκισμού που επιτίθεται μετωπικά στον θεσμό της ΕΕ.

Ανάλυση

H δήλωση αυτή της Μέρκελ προκαλεί πολλά ερωτήματα μέχρι και σοκ θα έλεγε κανείς γιατί δεν ξεκαθαρίζει τι εντοπίζει και σε ποιούς τομείς αναφέρεται.
Επίσης σπεύδει να τονίσει ότι το ευρώ δεν έχει υιοθετηθεί σαν το επίσημο νόμισμα των 27 μελών.
Και να αμφισβητήσει την πρόταξη των κοινών ευρωπαικών αξιώ,όταν όπως αναφέρει υπάρχει Brexit και λαικισμός.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η γερμανική πλευρά σπέυδει να προλάβει τις εξελίξεις διαβλέποντας τη δυναμική που διαμορφώνεται κατά της Ευρωζώνης.
Προσδιορίζει δε εκτός του Brexit και τους λαικιστές σαν απειλή υπονοώντας προφανώς την Λεπέν.
Σε γενικές γραμμές η ρήση της Καγκελερίου μπορεί να εκληφθεί σαν προειδοποίηση για ανατροπές στις ευρωπαικές ισορροπίες, προφανώς και σε νομισματικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης