Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει άμεσα πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας με επίκεντρο την ενεργειακή φτώχεια

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει άμεσα πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας με επίκεντρο την ενεργειακή φτώχεια
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε πρόσθετους πόρους 250 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο
Το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του Εξοικονομώ Ι, είχαν μείνει «ξεκρέμαστοι» καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια. Καταφέραμε τότε, να κατευθύνουμε εθνικούς πόρους, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων.
Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Το Εξοικονομώ έχει αναμορφωθεί πλήρως, λειτουργεί πλέον βάσει των κανόνων ίσης μεταχείρισης, σε συμφωνία µε το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, µε την ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων. Έγιναν ακόμη, ριζικές αλλαγές στους κανόνες επιλεξιμότητας, με επίκεντρο τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των εργασιών.

Συγκεκριμένα:

-δώσαμε δυνατότητα αίτησης χωρίς υποχρεωτική λήψη δανείου
- καταστήσαμε απλούστερη και ταχύτερη τη διαδικασία αίτησης
-πετύχαμε την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής των τελικών εκταμιεύσεων
-προχωρήσαμε στην εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων µε προτεραιότητα στην ένταξη νοικοκυριών µε χαμηλά εισοδήματα

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, μόλις μέσα σε ένα χρόνο, εγκρίθηκαν περί τις 43.000 αιτήσεις υπαγωγής, με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με το Εξοικονομώ Ι που κάλυψε μόνο περί τις 14.000 αιτήσεις σε τρία χρόνια, με 500 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό.
Το Εξοικονομώ ΙΙ πέτυχε επιπρόσθετα, το στόχο ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά νοικοκυριών, καθώς πάνω από 66% των αιτήσεων προήλθε από οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, με περισσότερες από τις μισές να αφορούν σε κατοικίες της χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης (G) και το 56% των κατοικιών να βρίσκεται στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της χώρας (λιγότερο από 20% στην Αττική).
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε πρόσθετους πόρους 250 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενεργοποιώντας τη β΄ φάση του Εξοικονομώ ΙΙ, η οποία ολοκληρώνεται τώρα. Οι παρεμβάσεις της β’ φάσης, μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ – ΙΙ», υλοποιούνται συνολικά, έργα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί κεντρικό άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική της κλιματικής ουδετερότητας και την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν φυσικά και οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια κτίρια, για τις οποίες δεν έχει κάνει ακόμη ξεκάθαρες τις προθέσεις του ο κύριος Χατζηδάκης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει άμεσα τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της χρηματοδότησης, ώστε να φτάσουμε στον φιλόδοξο στόχο των 40.000 ετήσιων παρεμβάσεων, τηρώντας παράλληλα το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
Ζητάμε από τον κύριο Χατζηδάκη να ακολουθήσει το δικό μας παράδειγμα και να ανοίξει άμεσα νέο, τρίτο κύκλο του ίδιου προγράμματος, με επαρκή χρηματοδότηση, πολύ πριν την ολοκλήρωσή του το 2021. Ζητάμε ακόμη, να μην καθυστερήσει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ  για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.​
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης