Ενέργεια

Ο Putin προτρέπει τη Δανία να αγνοήσει την πίεση των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2

Ο Putin προτρέπει τη Δανία να αγνοήσει την πίεση των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2
Θα κοστίσει ακριβότερα αλλά θα γίνει  ούτως ή άλλως λέει ο Ρώσος πρόεδρος
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προέτρεψε τη Δανία την Τετάρτη 2/10/2019 να αγνοήσει την πίεση των ΗΠΑ και να δείξει ότι έχει κυριαρχία επιτρέποντας στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 να περάσει από το έδαφός της.
Επίσης δήλωσε ότι θα κοστίσει στη Μόσχα περισσότερα χρήματα αν θα πρέπει να παρακάμψει τη Δανία, αλλά θα συνέχιζε την κατασκευή του αγωγού από τη Ρωσία στη Γερμανία ούτως ή άλλως.
Μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Putin δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να επεκτείνει την τρέχουσα σύμβαση αερίου με την Ουκρανία για μικρό χρονικό διάστημα εάν ήταν απαραίτητο και θα ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με το Κίεβο βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο
Το έργο Nord Stream 2 θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία και θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι σήμερα η κύρια διαδρομή διέλευσης για τις ευρωπαϊκές πωλήσεις.
Η Δανία δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον αγωγό που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και έχει σχεδόν φτάσει στα σύνορα της Δανίας.
Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το σχέδιο θα ενισχύσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία ενώ  μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο τον Ιούλιο για να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες και άτομα που εμπλέκονται στην κατασκευή της.
"Η Δανία είναι μια μικρή χώρα που έχει ασκηθεί έντονη πίεση και εξαρτάται από το εάν θα ασκήσει ή όχι την ανεξαρτησία της και θα δείξει ότι έχει κυριαρχία", δήλωσε ο Putin.
"Εάν δεν το κάνουν, υπάρχουν και άλλες διαδρομές", πρόσθεσε. "Θα κοστίσει περισσότερο και θα μας κρατήσει λίγο, αλλά νομίζω ότι το έργο θα ολοκληρωθεί (ούτως ή άλλως)."
Η Ρωσία έστειλε παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αλλά οι εντάσεις σχετικά με τους όρους διέλευσης και η τιμή πώλησης για την ίδια την Ουκρανία έχουν συρρικνώσει συστηματικά στις προμήθειες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης