Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Το νέο στίγμα των πράσινων επενδύσεων

Π.Μπουσμπουρέλης: Το νέο στίγμα των πράσινων επενδύσεων
H συναντίληψη επιχειρηματιών και πολιτικής ηγεσίας καθοριστική για μια αποτελεσματική στρατηγική
Μπορεί μια νέα γενιά επενδύσεων να σηματοδοτήσει μια αλλαγή κατεύθυνσης για την οικονομία και δη για τον ενεργειακό τομέα, προσαρμοσμένο στις επιταγές του καιρού;
Αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια ανανέωση η προσδοκία προκύπτει από τα εγκαίνια της νέας μονάδας φυσικού αερίου του Μυτιληναίου και τα όσα είπα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήταν ίσως η πρώτη φορά που υπήρξε ένα interaction μεταξύ ενός μεγάλου επιχειρηματία και ενός πρωθυπουργού στην επενδυτική φιλοσοφία σε δημόσιο επίπεδο.
Καθώς ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος άνοιξε την ατζέντα τονίζοντας ότι ο στόχος του 2028 δεν είναι μόνο φιλόδοξος αλλά και  αναγκαίος.
Και δεσμεύθηκε ότι η πολιτική του ομίλου του θα είναι ο μηδενισμός του ενεργειακού αποτυπώματος, με έναν από τους κεντρικούς στόχους την επίτευξη τροφοδοσίας του Αλουμινίου μόνο από ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός όχι μόνο σημείωσε ότι η επένδυση αποτελεί την αφετηρία για την στροφή μιας  κυβέρνησης που πιστεύει σε πράσινη ανάπτυξη, αλλά αναφέρθηκε συνοπτικά έστω σε ένα νέο πακέτο, που πέραν των υποθαλασσίων διασυνδέσεων περιλαμβάνει υβριδικές μονάδες για τα νησιά και νέα πολιτική για την ηλεκτροκίνηση.
Την ώρα που η Μέρκελ ανακοίνωνε πακέτο 54 δις για να βοηθήσει την γερμανική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που έδινε έμφαση στην κλιματική αλλαγή από τη Νέα Υόρκη για να επανέλθει κατά  την ομιλία του στα εγκαίνια της μονάδας Μυτιληναίου στο ίδιο θέμα.
Συμπερασματικά είναι σημαντικό  ότι διαπιστώνεται ένας συντονισμός και μια συναντίληψη σε κορυφαίο επίπεδο σε επενδύσεις που στην Ελλάδα υστερούν και μπορούν να καταστούν ο καταλύτης αλλά και να προστατεύσουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Είναι τραγικό για μια χώρα με τόσο μεγάλα πλεονεκτήματα στις ΑΠΕ να είναι ουραγός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά την παρατήρηση που έχει να κάνει για τον χρόνο που εγκρίθηκε η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να πει κανείς ότι από την αντιπολίτευση δεν έχουμε ακούσει πολλά πράγματα για στρατηγική ανάπτυξης των πράσινων επενδύσεων στον βαθμό που η σημερινή κυβέρνηση τις προωθεί.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι τραγωδίες της κλιματικής αλλαγής θα μετατραπούν σε ασφαλείς επενδύσεις μόνο με μια ολοκληρωμένη πολιτική τα σημάδια της οποίας διεφάνησαν χθες κατά τα εγκαίνια του CCGT στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης