Επικαιρότητα

Συνεχείς επαφές Σταϊκούρα, Ζαββού με τραπεζίτες για την μορφοποίηση του νόμου του APS

Συνεχείς επαφές Σταϊκούρα, Ζαββού με τραπεζίτες για την μορφοποίηση του νόμου του APS
Για τα 30 δισεκ. NPEs εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank
Συνεχείς είναι οι επαφές και οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για την τελική μορφοποίηση του πλαισίου νόμου που θα διέπει το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια.
Κατά την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 3 Οκτωβρίου 2019 μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου οικονομικών και των τραπεζιτών θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τον νόμο.
Η κυβέρνηση έχει ονομάσει το σχέδιο APS σχέδιο Ηρακλής και περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους
-Θα αφορά 30 δισεκ. NPEs
-Θα τιτλοποιηθούν πρακτικά έως 30 δισεκ NPEs
-Θα εκδοθούν 3 είδη ομολόγων – senior, mezzanine και junior – όπου το κράτος θα εγγυάται στα senior bond των τραπεζών
-Τα senior bond θα είναι 9 με 10 δισεκ. συνολικού ύψους
-Το επιτόκιο θα καθορίζεται από το 5ετές CDS δηλαδή περίπου 2%
Όμως το βασικό θέμα του APS που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το Ιταλικό μοντέλο είναι η τιτλοποίηση που σημαίνει έξοδος από τον ισολογισμό των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών.
Τιτλοποίηση υπό αυτή την έννοια έχει νόημα, ωστόσο ορισμένες τράπεζες υποχρεωτικά για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διενεργήσουν νέες προβλέψεις που σημαίνει κεφαλαιακό κόστος.
Για τα 30 δισεκ. NPEs εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό κόστος θα ανέλθει στα 4 δισεκ. με 4,5 δισεκ. μαζί με τα 1,3 δισεκ. της Eurobank.
Εν τω μεταξύ και παρά τις αδυναμίες του APS είναι μακράν καλύτερο από την πρόταση της ΤτΕ που αφενός δεν μπορεί να υλοποιηθεί αφετέρου θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στα κεφάλαια και στην χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης