Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συγκαλεί Τριμερή και Πενταμερή για το Κυπριακό - Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας - Και με Μητσοτάκη στο Κάϊρο στις 8/10

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ συγκαλεί Τριμερή και Πενταμερή για το Κυπριακό - Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας - Και με Μητσοτάκη στο Κάϊρο στις 8/10
Γενικεύεται η διπλωματική κινητικότητα μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας - Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Κάϊρο
Καταιγιστικές οι εξελίξεις καθώς η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews, ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής μήνυμα προς τους δύο ηγέτες με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα.
Σε πρώτο επίπεδο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, στο Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, τον αμέσως επόμενο μήνα, συγκαλεί Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε και την πρόθεσή του για πραγματοποίηση Πενταμερούς Διάσκεψης, η οποία θα είναι σε φόρμουλα Κραν Μοντανά.
Οι εξελίξεις κινούνται σε δύο επίπεδα και έχουν στόχο την καταγραφή ουσιαστικού αποτελέσματος στο Κυπριακό πριν από το τέλος του έτους.

Την Τετάρτη η προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Παράλληλα, η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία.
Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Νοτιοαφρικανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, η οποία θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα του σώματος. Για τη δήλωση απαιτείται ομοφωνία.
Η εξέλιξη αυτή προωθείται την ώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μεθοδεύουν νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξήγγειλε ότι σε περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία δεν προσδιόρισε, θα ανεγερθούν «εργατικές κατοικίες». Οι «επενδύσεις», όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, θα γίνουν από Τούρκους επιχειρηματίες.

Η τριμερής και η πενταμερής

Σε πρώτο επίπεδο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλεί τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, στο Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, τον αμέσως επόμενο μήνα, συγκαλεί Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό. 
Δηλαδή σε αυτή θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εξασφάλισε τη θετική απάντησή τους για συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη και από τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εάν η Πενταμερής θα έχει τη μορφή άτυπης και εάν θα πρόκειται περί ανοικτής ατζέντας.
Εκτιμάται ωστόσο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να «κλειδώσει» τους όρους αναφοράς κατά τη διάρκεια της τριμερούς με τους δύο ηγέτες, τους οποίους όμως θα ανακοινώσει μετά την Πενταμερή, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ικανοποιώντας όλες τις πλευρές.
 
Την Κύπρο θα επισκεφθεί αύριο 7/10 Δευτέρα, ο Δένδιας για συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Σκοπός της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου υπο το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 του μηνός.
Θα έχει συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
Η επίσκεψη πραγματοποιείται, δε, αμέσως μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.
O Έλληνας YΠΕΞ θα πληροφορήσει την πολιτική ηγεσία της Κύπρου για την επίσκεψη Πομπέο και στην συνέχεια θα μεταβεί στο Κάϊρο για την συμμετοχή του στην Τριμερή Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδος, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 8/10 με την παρουσία του 'Ελληνα πρωθπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στο Κάϊρο

Στο Κάιρο θα μεταβεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Η 7η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Οκτωβρίου και αναμένεται να τεθούν ζητήματα άμυνας και ασφάλειας ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας, καθώς και ζητήματα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας.
Η Σύνοδος προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την ελληνική κυβέρνηση ο τριμερής θεσμός της Συνόδου είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής πολιτικής τους και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας.
Η τριμερής Σύνοδος αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει προς τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Κύπρου ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα θα επιμείνει σε μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ, η οποία ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει την πρόταση για μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται σαφώς από τις αποφάσεις των Η.Ε., μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.
Μια τέτοια λύση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα είναι προς το όφελος όλου του κυπριακού λαού.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή:Philenews
www.worldenergynews.gr




















 



 









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης