Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 400.000 ανεβάζει ο ΟΗΕ τον πιθανό νέο αριθμό προσφύγων, ενώ ο Trump δηλώνει έτοιμος για κυρώσεις προς την Τουρκία

Στους 400.000 ανεβάζει ο ΟΗΕ τον πιθανό νέο αριθμό προσφύγων, ενώ ο Trump δηλώνει έτοιμος για κυρώσεις προς την Τουρκία
Κλιμακώνονται οι εξελίξεις με τους Ευρωπαίους να ζητούν παύση πυρός και να σταματούν τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία
Στους 400.000 υπολογίζει ο ΟΗΕ ότι μπορεί να φθάσουν οι διωκόμενοι και οι ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους κάτοικοι της Βορείου Συρίας μετά την τούρκικη εισβοή ενώ τους ανεβάζει ήδη σε 130.000
Την ίδια ώρα Με "ισχυρές κυρώσεις" απειλεί την Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ για την στρατιωτική της επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία, δηλώνοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο, ενώ για το θέμα υπάρχει διακομματική συναίνεση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον στενό συνεργάτη του στο Κογκρέσο Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, αλλά και την πλευρά των Δημοκρατικών για την επιβολή κυρώσεων. Σημειώνεται ότι ο Γκρέιαμ είχε διαφωνήσει με την απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη ΒΑ Συρία.
"Aσχολούμαστε με τον  Λίντσεϊ Γκρέιαμ, και πολλά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών, για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι!" ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Μέρκελ: Άμεση διακοπή επιχειρήσεων

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η A. Merkel στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα (13/10) με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan από τον οποίο απαίτησε "την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων στη Συρία".
Η γερμανίδα καγκελάριος, μετά την απόφαση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, επικοινώνησε προσωπικά με τον τούρκο πρόεδρο κάνοντάς του ξεκάθαρη τη θέση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.
Ο πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται ανυποχώρητος καθώς η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα (13/10) ενώ αίσθηση προκάλεσε η άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη M. Akinci να ταχθεί υπέρ της απόφασης Erdogan για τις επιθέσεις κατά των Τούρκων.
Σε ανάρτηση του ο Akinci, εξέφρασε την σαφή αντίθεσή του με την τουρκική εισβολή στη ΒΑ Συρία όπου περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων, ενώ περίπου 800 τζιχαντιστές έχουν δραπετεύσει από στρατόπεδα, καθώς και άλλα 100 μέλη οικογενειών μελών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.
Στο μεταξύ, η Ε.Ε. απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις, ενώ ήδη Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία διέκοψαν τις πωλήσεις όπλων ενώ η ΕΕ αναζητά εσπευσμένα σχέδιο μεταφοράς των Ευρωπαίων Τζιχαντιστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ιράκ προκειμένου να αποφύγει την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές τους πατρίδες.

Οι πολεμικές εξελίξεις

Οι τουρκικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο τους περιοχές γύρω από δύο πόλεις της συριακής μεθορίου, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας ανακατέλαβαν την πόλη Ras al Ain.
Πυρά ακούστηκαν το πρωί της Κυριακής 13/10 από την Ras al Ain , που είναι η μία από τις δυο πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχείρησης.
Όπως έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Σε ό,τι αφορά τα θύματα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 480 μαχητές του YPG -των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)- έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.
Οι ΗΠΑ σχολίασαν αναφορές περί δολοφονίας Κούρδου πολιτικού και αιχαμαλωσίας Κούρδων μαχητών στη ΒΑ Συρία.
«Βρίσκουμε τις πληροφορίες ιδιαιτέρως ανησυχητικές», δήλωσε στο Reuters, εκπρόσωπος του State Department.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι αναφορές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, αντανακλώντας τη γενική αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας από την έναρξη των εχθροπραξιών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον καταδίκασε οποιαδήποτε κακομεταχείριση και εξωδικαστική εκτέλεση αμάχων ή κρατουμένων σε αυτές τις περιστάσεις.

Erdogan: Θα προχωρήσουμε σε βάθος 35 χλμ μέσα στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan ανακοίνωσε η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» είναι σχεδιασμένη να προχωρήσει σε βάθος 35 χλμ εντός της Συρίας, ενώ εξέφρασε την απορία του για την στάση του Βερολίνου.
«Σύμφωνα με τον χάρτη ασφαλούς ζώνης θα προχωρήσουμε σε βάθος 30-35 χλμ εντός της Συρίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιτυχώς τη λειτουργία με στοιχεία από αέρος και εδάφους.
Σχετικά με την επιχείρηση ο Erdogan δήλωσε πως 440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ υπό τουρκικό έλεγχο βρίσκεται το κέντρο της πόλης Ras Al-Ayn της Συρίας και 4 χωριά.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει σοβαρή αντίσταση από τους τρομοκράτες».
«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία».
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan κατηγόρησε την Γερμανία ότι διατηρεί μια «περίεργη στάση» στο θέμα, και αναρωτήθηκε αν τελικά η Angela Merkel υποστηρίζει τους τρομοκράτες αντιπάλους του ΝΑΤΟ.

Συρία: 100 μέλη οικογενειών που συνδέονται με τον ISIS δραπέτευσαν

Μέλη οικογενειών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να διαφύγουν
Περίπου 100 άτομα-γυναίκες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τα παιδιά τους-δραπέτευσαν ένα στρατόπεδο το οποίο φρουρούνταν από συριακές δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στα βόρεια της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένας αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που τελούν υπό κουρδική διοίκηση δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στο αναφερόμενο στρατόπεδο.
Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας είχε προηγούμενα δηλώσει ότι μερικά μέλη οικογενειών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μετά από βομβαρδισμό τουρκικών και των συριακών ανταρτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Πηγή:Bankingnews.gr
wowrldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης