Enel: Ο Καφηρέας μειώνει κατά 315.000 τόνους ετησίως τις εκπομπές CO2 - Μητσοτάκης: Νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ με βελτιώσεις

Enel: Ο Καφηρέας μειώνει κατά 315.000 τόνους ετησίως τις εκπομπές CO2 - Μητσοτάκης: Νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ με βελτιώσεις
O πρωθυπουργός σημείωσε πως έως το τέλος της χρονιάς θα έχει ανατεθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, ενώ στο μεταξύ θα γίνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο
Η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στη χώρα μας, και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, προστέθηκε χθες και επίσημα στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, με την τελετή εγκαινίων της συστοιχίας αιολικών πάρκων της Enel Green Power Hellas, θυγατρικής της ιταλικής Enel, στον Καφηρέα.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από επτά αιολικά πάρκα με συνολικά 67 ανεμογεννήτριες, ενώ θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 480 GWh ετησίως, η οποία πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 315.000 τόνους ετησίως. Η επένδυση για την υλοποίησή του ανήλθε σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Στη σημερινή τελετή εγκαινίων συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enel Green Power, κ. Antonio Cammisecra, τον επικεφαλή Ευρώπης και Ευρωμεσογειακών Υποθέσεων, κ. Simone Mori, καθώς και τον  επικεφαλή της Enel Green Power Europe, κ. Αριστοτέλη Χαντάβα.
«Το νέο πάρκο είναι ακόμη μία απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του σε μία αναπτυξιακή άνοιξη, η οποία διατηρεί όμως αναλλοίωτο το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, διασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον που όχι μόνο δεν πληγώνεται αλλά αναβαθμίζεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για ένα ακόμη δείγμα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στην κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει την πράσινη ανάπτυξη ως τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε οικονομικής προοπτικής της χώρας μας. Όπως συμπλήρωσε, στόχος είναι η χώρα μας να καταστεί πρωτοπόρος στις ΑΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το έργο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ανταγωνιστικά οφέλη, καθώς το 3% των ετήσιων εσόδων, γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ, θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία, «μεταφραζόμενο» σε έργα αναβάθμισης των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, από την περιοχή προήλθαν περίπου τα μισά από τα 1200 άτομα που απασχολήθηκαν κατά την κατασκευή του έργου.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι το πρότζεκτ χρειάστηκε 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί, δεσμευόμενος ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απλοποιήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης. Επίσης, σημείωσε πως έως το τέλος της χρονιάς θα έχει ανατεθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, ενώ στο μεταξύ θα γίνουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο.


XIG 3582 OK 40kafireas

Από την πλευρά του, ο κ. Antonio Cammisecra, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power, δήλωσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, συνδέοντας στο δίκτυο το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες χώρες όπου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περισσότερο από μια δεκαετία πριν.
Ο Καφηρέας υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την επιδίωξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη δέσμευσή μας για ένα διαφοροποιημένο μείγμα παραγωγής σε επίπεδο χώρας.
Πέραν της προσφοράς ενέργειας με μηδενικές εκπομπές σε εθνικό επίπεδο, το έργο αυτό έχει επίσης ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον, καθώς στηρίζουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Εύβοια υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομίας του νησιού παράλληλα με την ανάληψη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος».

Για έργο πνοής, το οποίο αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, μίλησε ο επικεφαλής της Enel Green Power Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ατύχημα, καθώς και το ότι υλοποιεί την ιδέα του “βιώσιμου εργοταξίου”, με τη μειωμένη παραγωγή εκπομπών ρύπων κατά την κατασκευή, καθώς και την ανακύκλωση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν».
Σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα, το πρότζεκτ του Καφηρέα εισάγει επίσης ένα επενδυτικό πρότυπο, έχοντας στον πυρήνα του την αρχή της βιωσιμότητας, παράγοντας κοινή αξία για τον τόπο, υλοποιώντας ένα πλάνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του τοπικού καστανόδασους, συστηματική υποστήριξη των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων.
Η EGPH λειτουργεί ήδη δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Καρύστου, την Ηλιόλουστη Ι των 7,5 MW και την Ηλιόλουστη ΙΙ των 9 MW.
Η EGPH είναι ηγετικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Με τα αιολικά πάρκα του Καφηρέα, η εταιρεία θα φτάσει πάνω από τα 460 MW εγκατεστημένης ισχύος από τον αέρα (περίπου 354 MW), ηλιακή (περίπου 90 MW) και υδροηλεκτρική (περίπου 20 MW).
Τα έργα του Καφηρέα περιλαμβάνουν τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω εναέριου, υπόγειου και υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV καθώς και δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης 150 kV στην Εύβοια.
Η ενέργεια θα εγχύεται στο εθνικό δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) που βρίσκεται στην Παλλήνη Αττικής.

Kafireas WindTurbines 34

ΚΑΦΗΡΕΑΣ, ΣΥΣΤΟΙΧΙΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 

Μέγεθος:
•    Εφτά αιολικά πάρκα, 67 ανεμογεννήτριες και συνολικά 154,1 MW εγκατεστημένη ισχύς

•    Ονόματα και ισχύς αιολικών πάρκων:
o    AΝΑΤΟΛΗΣ ΠΡΙΝΙΑΣ Α.Ε 16.1MW – 7 ανεμογεννήτριες
o    ΚΑΘΑΡΑΣ Α.Ε 18.4 MW – 8 ανεμογεννήτριες
o    ΚΕΡΑΣΙΑΣ Α.Ε 27.6 MW – 12 ανεμογεννήτριες
o    ΜΗΛΙΑΣ Α.Ε 18.4 MW – 8 ανεμογεννήτριες
o    ΜΥΤΙΚΑ Α.Ε 29.9 MW – 13 ανεμογεννήτριες
o    ΣΠΗΛΙΑΣ Α.Ε 29.9 MW – 13 ανεμογεννήτριες
o    ΠΛΑΤΑΝΟΣ Α.Ε 13.8 MW – 6 ανεμογεννήτριες

•    Δύο νέοι υποσταθμοί 150kV υψηλής τάσης στην Εύβοια (Αμυγδαλιά και Πλατανιστός)
•    Κατασκευή πάνω από 60 χιλιόμετρα καινούργιων δρόμων, 50 χιλιόμετρα αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού δικτύου

Ηλεκτρική διασύνδεση
•    450 χλμ καλώδια μέσης τάσης (30kV)
•    45 χλμ υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)
•    23.5 χλμ εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)
•    18 χλμ υπόγειο καλώδιο υψηλής τάσης (150kV)

Ανεμογεννήτριες :
•    Ισχύς: 2.3 MW έκαστη
•    Διάμετρος θεμελίου 17 μ – ύψος πλήμνης 65 μ – μήκος πτερυγίου 34 μ
•    Ταχύτητα έναρξης λειτουργίας ανεμογεννήτριας: (η ελάχιστη ταχύτητα ανέμου με την οποία μπορεί η Α/Γ να παράγει ηλεκτρισμό): 2.5μ/δ – 9χλμ/ώρα
•    Ταχύτητα διακοπής λειτουργίας της ανεμογεννήτριας (η ταχύτητα ανέμου σε υπέρβαση της οποίας ακινητοποιείται η πτερωτή της Α/Γ για την αποφυγή ζημίας): 34μ/δ – 122χλμ/ώρα

Τεχνικές λύσεις:
•    Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θερμικού εντοπισμού πτηνών έχει εγκατασταθεί στα αιολικά πάρκα. Το σύστημα περιλαμβάνει μηχανισμό αποτροπής και την αυτόματη παύση όλων των Α/Γ όταν ένα πτηνό προσεγγίσει υπερβολικά.
•    Η καλωδίωση της εναέριας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης στην Εύβοια πραγματοποιήθηκε με χρήση drone.
•    Eιδικός υποβρύχιος τηλεκατευθυνόμενος ρομποτικός εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της τάφρους εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου στον βυθό της θάλασσας
•    Η Enel εξασφάλισε την παρουσία Παρατηρητή Θαλάσσιων Θηλαστικών (Marine Mamal Observer) στα πλοία κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων εργασιών, όπως π.χ κατά την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου, με σκοπό την αποφυγή πιθανών ενοχλήσεων στα ζώα αυτά
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης