Ενέργεια

Οι άξονες των κυρώσεων της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Οι άξονες των κυρώσεων της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις παρανομίες της Τουρκίας
Σε δυο άξονες κινούνται οι κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για:

1)      Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εντός της Ε.Ε φυσικών και νομικών προσώπων.
2)      Απαγόρευση εισόδου φυσικών προσώπων στην Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει λίστα με τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις παρανομίες της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από τις 3 Οκτωβρίου, εξέδωσε NAVTEX ως απάντηση στην παράτυπή τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία. Η Λευκωσία χαρακτήρισε την ενέργεια της Άγκυρας ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η Λευκωσία, κινήθηκε για την έκδοση διεθνών και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους.
Την Πέμπτη (17/10) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται να συνεδριάσει για να υιοθετήσει τα ομόφωνα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την Τρίτη (15/10) αφού εξέφρασε την ικανοποίηση για τα συμπεράσματα τα οποία υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ευχήθηκε όπως υιοθετηθούν και από πλευράς αρχηγών κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή:Sigmalive.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης