Διεθνή

Κρίσιμο ραντεβού Erdogan - Putin, εν μέσω απειλών των ΗΠΑ

Κρίσιμο ραντεβού Erdogan - Putin, εν μέσω απειλών των ΗΠΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του θα συναντηθούν στο Σότσι
Με τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία να λήγει σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει ο Βλaντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του θα συναντηθούν στο Σότσι, όπου ο Ερντογάν, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος για κατάπαυση του πυρός, θα τον ενημερώσει για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Ρωσίας και θέλει ο Άσαντ να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει πως θέλει, όσο διαρκεί η επιχείρηση, να ελέγχει την περιοχή έως ότου απομακρυνθούν προς τα σύνορα του Ιράκ οι Κούρδοι.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθούν εντελώς από τις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ, μαζί με την πολιτοφυλακή YPG. Είπε μάλιστα πως οι απειλές για κυρώσεις δεν πρόκειται να τους σταματήσουν.
 
Οι ΗΠΑ τώρα δεν αποκλείουν επέμβαση κατά Τουρκίας

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μπερδεύει με τη στάση του. Αρχικά έκανε δηλώσεις πως μπορεί μεν να βοηθούσαν τους Κούρδους να μείνουν ασφαλείς στη βόρεια Συρία, όμως δεν πρόκειται να το κάνουν για «400 χρόνια». Λίγο μετά, ωστόσο, ήρθε δήλωση του Μάικ Πομπέο, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ, αν κρίνει ο Τραμπ πως είναι αναγκαίο. Οταν ρωτήθηκε σε ποια περίπτωση θα συμβεί αυτό, απέφυγε να απαντήσει. Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να κινείται δυτικά προς το Ιράκ, με τους Κούρδους να θεωρούν πως οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν παρά το γεγονός ότι είχαν μια συμφωνία. Μάλιστα, κάποιοι πετούσαν και πατάτες προς τα οχήματα των Αμερικανών που περνούσαν την περιοχή του Καμισλί.

Ζώνη ασφαλείας θέλει η Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, διά στόματος της υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια ζώνη ασφαλείας η οποία θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Μάλιστα η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «εξακολουθεί να στηρίζει τους τρομοκράτες που μας επιτίθενται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης