Ενέργεια

Προθεσμία ένα μήνα δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην EDF για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα πυρηνικά έργα

Προθεσμία ένα μήνα δίνει η γαλλική κυβέρνηση στην EDF για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα πυρηνικά έργα
Έλλεψη βιομηχανικής τεχνογνωσίας διαπιστώνει κρατική έρευνα στο πυρηνικό πρόγραμμα Flamanville
Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα 28/10/2019  ένα μήνα προθεσμία στην EDF  για να περιγράψει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας και άλλα προβλήματα που σύμφωνα με τους υπουργούς η καθυστέρηση στα πυρηνικά έργα έβλαψε τη φήμη ενός βασικού κλάδου για τη χώρα.
Το πυρηνικό πρόγραμμα Flamanville 3 της EDF στη Γαλλία έχει ξεπεράσει το χρονοδιάγραμμα πάνω από μία δεκαετία και έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε υπερβάσεις κόστους ενώ η επιχείρηση καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων σχετικά με την κατασκευή μονάδων στο εξωτερικό.
Όμως, υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα για τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία στο σύνολό της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κρατικού ελέγχου στο Flamanville που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, τη στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει για το ενεργειακό της μείγμα τα επόμενα χρόνια.
Η έκθεση υπογραμμίζει ελλείψεις σχεδιασμού και κατεύθυνσης στο Flamanville στα αρχικά στάδια του έργου, καθώς και ανεπαρκή συντονισμό με τους προμηθευτές, αλλά επίσης αναφέρει ότι η Γαλλία έχει χάσει τη βιομηχανική τεχνογνωσία και κυριαρχία στον τομέα.
"Ο πυρηνικός τομέας πρέπει να επανέλθει σε πορεία. Πρόκειται για ζήτημα ενεργειακής κυριαρχίας ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire σε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει την έκθεση, αφήνοντας αιχμές κατά της  διαχείρισης της  ΕDF στα επιτελικά της έργα.
Ο Le Maire δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στο Flamanville - που θα διαρκέσουν 15 χρόνια για να λειτουργήσει αντί για έξι και που κοστίζουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί - ήταν «αποτυχία για ολόκληρο τον κλάδο ηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία».
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων ήταν τόσο σοβαρές ώστε οι περισσότερες συγκολλήσεις στο σχέδιο Flamanville έπρεπε να γίνουν από ξένους υπεργολάβους, πρόσθεσε ο Le Maire.
Η ΕDF, στην οποία το 84%  κατέχει το γαλλικό κράτος και επιδιώκει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην πυρηνική ενέργεια, αποκάλυψε στις αρχές Οκτωβρίου ότι το σχέδιο Flamanville, το οποίο ξεκίνησε το 2006, θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ περισσότερα από ό, τι αναμενόταν.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σήμερα σε 12,4 δισ. Ευρώ.
Η EDF αντιμετώπισε προβλήματα με μερικές συγκολλήσεις, τις οποίες είχε ζητήσει να επισκευάσει η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Jean-Bernard Levy θα έχει ένα μήνα για να παρουσιάσει τις προτάσεις του, δήλωσε ο Le Maire. Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε το σχέδιο δράσης μέχρι τα τέλη του 2020.
"Είναι αλήθεια ότι η πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας περνάει μια δύσκολη περίοδο", δήλωσε ο Levy στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η EDF θα «διπλασιάσει τις προσπάθειές της».
Η EDF αναγκάστηκε επίσης να αυξήσει τις εκτιμήσεις κόστους για τον πυρηνικό σταθμό του Hinkley Point C που κατασκευάζει στη Βρετανία και αντιμετώπισε πρόσφατα ένα ξεχωριστό πρόβλημα με τις ελαττωματικές συγκολλήσεις σε μερικές ατμογεννήτριες των αντιδραστήρων της, αν και η ASN έκρινε στη συνέχεια ότι αυτές θα μπορούσαν να παραμείνουν λειτουργικές.

  www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης