Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ο Putin χαιρετίζει την έγκριση της Δανίας για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Ο Putin χαιρετίζει την έγκριση της Δανίας για  την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2
Η άδεια της Δανίας ήταν η τελευταία που χρειάστηκε για τον αγωγό μήκους 1.230 χιλιομέτρων από τη Ρωσία στη Γερμανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin  χαιρέτισε την έγκριση της Δανίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, την Τετάρτη 30/10/2019 λέγοντας ότι η απόφαση ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης.
Η άδεια της Δανίας ήταν η τελευταία που χρειάστηκε για τον αγωγό μήκους 1.230 χιλιομέτρων από τη Ρωσία στη Γερμανία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trumpήταν ιδιαίτερα επικριτικός, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γερμανία σε "όμηρο της Ρωσίας".
Ο Putin  , αφού συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban,, δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream το επόμενο έτος.
Η ρωσική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 ανέμενε  την έγκριση από τις δανικές αρχές για 180 χλμ. του αγωγού κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, ώστε να ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του 2019  όπως έχει προγραμματιστεί.
Το έργο Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υπό τη διεύθυνση της ρωσικής κρατικής επιχείρησης ενέργειας Gazprom, με το 50% να χρηαμτοδοτείται από τις γερμανικές Uniper και Wintershall της BASF, την αγγλο-ολλανδική Shell, την αυστριακή OMV  και την γαλλική Engie.
Ο αγωγός των 1.225 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, έχει μπεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας που φοβούνται ότι θα αυξήθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη Μόσχα.
Ο αγωγός, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει επίσης επικριθεί επειδή θα στερἠσει από την Ουκρανία τα κερδοφόρα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου.
Τέσσερις χώρες - η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ρωσία - έχουν εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού, αλλά η Δανία  διατηρούσε στις επιφυλάξεις της. Η Nord Stream 2, τον Αύγουστο του 2018, πρότεινε μια εναλλακτική διαδρομή που θα οδηγούσε τον αγωγό μέσω των αποκλειστικών ζωνών της οικονομικής ζώνης της Δανίας, αλλά θα απεύφευγε τα χωρικά ύδατά της.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης