Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Moody's: Βελτιώνεται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας μετά την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Moody's: Βελτιώνεται το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας μετά την πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ
Παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο  πρόβλημα "κόκκινων δανείων" απ’ όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος
H πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) οδηγεί στη βελτίωση των παραμέτρων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, στο σημείωμά του με τίτλο "Greece, Government of: Greece's early repayment to IMF leads to an improvement of its credit metrics", τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ θα περιορίσει τις δαπάνες της χώρας για τόκους και οριακά θα επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως εξηγεί το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δανείων του EFSF-ESM (1,4%), αλλά και το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%).
Αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%.
Η πρόωρη αποπληρωμή έρχεται μετά την άρση των capital controls, την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, την έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και της γενικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.
Πάντως η Moody's δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα».
Το σχέδιο θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), τα οποία, τον Ιούνιο του 2019, ανέρχονταν γύρω στο 43,6%.
Και παρά τη βελτίωση που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο  πρόβλημα "κόκκινων δανείων" απ’ όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης