Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ παρέμβαση για την προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων

Σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ παρέμβαση για την προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, Α.Σδούκου, θα υπάρξει ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την υφιστάμενη στρέβλωση, χωρίς να έχουν ληφθεί προς ώρας αποφάσεις
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωρίζει πως η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων έχει δημιουργήσει συμφόρηση στην εξέταση των αιτήσεων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, η οποία μάλιστα εντείνεται μέρα με τη μέρα.
Αυτό ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Α. Σδούκου, σημειώνοντας πως παρά τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο οποίος εξάλλου αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση.
Στο παρόν νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη που να άρει αυτή τη στρέβλωση, «γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία βιαστική ρύθμιση, που θα δημιουργούσε άλλες στρεβλώσεις», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, όπως συμπλήρωσε, το υπουργείο έχει ξεκινήσει να αναζητά λύσεις για το θέμα. Έτσι, σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα υπάρξει ρύθμιση που θα διευθετεί το θέμα της προτεραιότητας.

Πολύμηνες καθυστερήσεις

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, έχει επέλθει «έμφραγμα» στην εξέταση από τον ΔΕΔΔΗΕ των αιτήσεων οριστικής προσφοράς σύνδεσης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος έως 1 MW.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Διαχειριστή, που έτσι κι αλλιώς καθυστερεί τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πλέον προστεθεί η «βροχή» των φακέλων που υποβάλλονται από ενεργειακές κοινότητες.
Ως συνέπεια, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου εκκρεμούσαν στον Διαχειριστή προς εξέταση 1.700 αιτήσεις.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ο Διαχειριστής δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις ενεργειακές κοινότητες. Κατά συνέπεια, στην πράξη έχουν «παγώσει» οι αδειοδοτήσεις έργων ιδιωτών επενδυτών.
Ως συνέπεια, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάρκα ιδιωτών με αιτήσεις οριστικής προσφοράς που έχουν υποβληθεί από τον προηγούμενο Ιανουάριο, χωρίς ακόμη να έχουν εξεταστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Κάτι που, όπως είναι φυσικό, «μεταφράζεται» σε πολύμηνη καθυστέρηση των αντίστοιχων επενδύσεων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης