Περιβάλλον

Mε πρωτοβουλία Αυγερινοπούλου ξεκίνησε η επίσπευση για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην Βουλή

Mε πρωτοβουλία Αυγερινοπούλου ξεκίνησε η επίσπευση για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης στην Βουλή
Αμείλικτα τα στοιχεία που δηλητηριάζουν το Περιβάλλον
H κατάργηση των πλαστικών χρήσης θα μπορούσε να είναι κάτι αυτονόητο, όμως η προεργασία και η υλοποίσή της ξεκίνησαν στην βουλή από την Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων με στόχο να υλοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από αυτόν που επιβάλει η Κοινοτική Οδηγία εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις.
Τα στοιχεία που έδωσε ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος είναι πράγματι αξιοσημείωτα από ποσοτικής πλευράς καθώς εκτιμάται ότι για ένα έτος η απόθετική ζημία σε ένα αλιευτικό της Αδριατικής είναι 5.378 ευρώ, για έναν στόλο  συνολικά 18,19 εκατ ευρώ, για ένα λιμάνι 8,518 εκατ ευρώ και για τις υδατοκαλλιέργειες 3,228 εκατ ευρώ.
Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής συνεδρίασε, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του θαλασσίου Περιβάλλοντος, με αφορμή τη προσπάθεια υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης ένα χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της Υποεπιτροπής ήταν η ανάδειξη των επιπτώσεων των πλαστικών μιας χρήσης και των πλαστικών αποβλήτων των αλιευτικών εργαλείων, τα οποία, λόγω του μακρού χρόνου ανακύκλωσής τους, καταλήγουν να αποτελούν το σημαντικότερο όγκο των θαλάσσιων αποβλήτων.

Τα καταδικαστικά νούμερα

Το διακύβευμα των πλαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 80-85% των θαλασσίων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης εξ αυτών, αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου.
Η θαλάσσια ρύπανση αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα, με κατά μέσο όρο 13.000 κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων να βρίσκονται σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του ωκεανού και με 13 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να διαρρέουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Όγκος που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός φορτηγού απορριμμάτων στον ωκεανό κάθε λεπτό.
Οι επιπτώσεις από τη πλαστική ρύπανση, όπως έγινε κατανοητό καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν περιορίζονται μόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά επεκτείνονται στη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.
Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης εξήγησε την στρατηγική κυκλικής οικονομίας για διατήρηση της αξίας των προϊόντων, ακόμη και μετά την απόρριψή τους, στην βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και στην αξιοποίηση των οικονομικών κινήτρων και των αντικινήτρων. Επισήμανε τη πίεση που ασκούν τα καταναλωτικά, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, τα οποία ωθούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τα προϊόντα τους στη λογική ενός πιο οικολογικού σχεδιασμού.
Έντονη κριτική ασκήθηκε από την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου τόσο για τον τελικό χρόνο υλοποίησης της πολιτικής αυτής όσο και για τον ρόλο του Ιδρύματος Λασκαρίδη, όπου η απάντηση ήταν σαφής από την πλευρά του εκπροσώπου του υπουργείου για τον συμβουλευτικό ρόλο του Ιδρύματος.

Οι κοινωνικοί εταίροι και επιστημονικοί φορείς

Το στίγμα της ακαδημαϊκής κοινότητας μετέφεραν ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, η Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη και ο Δρ. Χρήστος Ιωακειμίδης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι η κατάργηση των χρήσεων και των καταχρήσεων του πλαστικού και όχι ο εκμηδενισμός του, καθώς είναι μια χρήση ύλη που απλώς δεν ελήφθησαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα. Κοινή παραδοχή ήταν η πρόκληση να μετατρέψουμε την επιστήμη και τα επιστημονικά δεδομένα σε πολιτικές δράσεις.
Ο κ. Πληθάρας και η κα Τοπούζογλου εκπροσώπησαν τη κοινωνία των πολιτών και κατέστησαν τα μέλη της Υποεπιτροπής κοινωνούς στην ανάγκη ενσωμάτωσης των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας, λήψης πρόσθετων μέτρων και κατάλληλης σήμανσης των προϊόντων, ενώ τόνισαν την αξία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδίως των μαθητών και των παιδιών.
Την εικόνα των εταιριών που εμπλέκονται στη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς πλαστικά μιας χρήσης μετέφερε η κα Λυδία Πολυχρονοπούλου, η οποία παρουσίασε την επιλογή της εταιρείας να βρει εναλλακτικές λύσεις στο τρόπο παραγωγής του καλαμακίου και να αντικαταστήσει όλη τη παραγωγή με βιοδιασπώμενα, κομποστοποιήσιμα και χάρτινα καλαμάκια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων θα συνεδριάσει και σε δεύτερο μέρος για το σύνθετο αυτό θέμα.
Η Γενική Γραμματέας, κα Χριστιάννα Καλογήρου, ανέφερε την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κυκλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων επιστροφής των αλιευτικών εργαλείων μιας χρήσης.  Για να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές αυτές, όπως τόνισε η κα Καλογήρου, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της τετραπλής έλικας, ήτοι του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας κα των κοινωνικών εταίρων.

www.worldenrgynews.gr




,

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης