Πετρέλαιο

Έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Συρίας - Ζημιά σε μονάδα παραγωγής του Banias

Έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Συρίας - Ζημιά σε μονάδα παραγωγής του Banias
'Ενας εργαζόμενος σκοτώθηκε σε έκρηξη κατά τη συγκόλληση μιας από τις δεξαμενές
Mεγάλη έκρηξη σε μία από τις μονάδες παραγωγής του διυλιστηρίου του Banias της Συρίας, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, ανακοίνωσε ο υπουργός πετρελαίου της Συρίας την Πέμπτη 8/11/2019.
Ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και ένας μηχανικός τραυματίστηκε, ανέφερε ο υπουργός Ali Ghanem μιλώντας στην κρατική τηλεόραση για την έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Συρίας.
Δεν ήταν σαφές πόσο εκτεταμένες ήταν οι ζημίες και αν επηρέασε το διυλιστήριο, το οποίο έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται πάνω από 130.000 βαρέλια αργο ημερησίως.
Ρεπορτάζ του  κρατικού  τηλεοπτικού σταθμού Ikhbariyah νωρίτερα ανέφερε  ότι η έκρηξη έγινε κατά τη συγκόλληση μιας από τις δεξαμενές στο διυλιστήριο.
Το Banias μαζί με το διυλιστήριο Homs,καλύπτουν σημαντικό μέρος της συριακής ζήτησης για ντίζελ, καύσιμα για θέρμανση, βενζίνη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με τους ειδικούς της βιομηχανίας.
Ορισμένα ακατέργαστα προϊόντα έχουν εισαχθεί από το Ιράν και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Συριακού πολέμου, αλλά οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δυσκολεύουν την εξασφάλιση προμηθειών ιρανικού αργού και προϊόντων για την κάλυψη ελλείψεων.
Η παραγωγή πετρελαίου στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Συρίας κατέρρευσε καθώς η Δαμασκός έχασε τα περισσότερα από τα πετρελαιοπαραγωγά της εδάφη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στο Deir al-Zor.
Αυτά τα κοιτάσματα πετρελαίου βρίσκονταν στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων από τότε που τους κατασχέθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, έχει δηλώσει ότι, παρά την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο, θα παραμείνει μικρός αριθμός στρατιωτών στις περιοχές που κατέχουν από κουρδικές χώρες "όπου έχουν το πετρέλαιο".
Το Banias καλύπτει σημαντικό μέρος των πετρελαϊκών του αναγκών από αυτές τις περιοχές όπου τα φορτηγά μεταφέρουν αργό από κουρδικούς ελεγχόμενους τομείς στην επαρχία Hasaka και Deir al Zor σε κυβερνητική επικράτεια, λένε οι διπλωμάτες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης