Ενέργεια

Τροπολογία για τη στήριξη της ΔΕΗ υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μαριάς

Τροπολογία για τη στήριξη της ΔΕΗ υπέβαλε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μαριάς
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών.
Τροπολογία για τη στήριξη της ΔΕΗ με στόχο την εξαίρεση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων (ETS), υπέβαλε σήμερα (8/2) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας έρχεται σε συνέχεια σχετικών πρωτοβουλιών του κ. Μαριά για το ζήτημα αυτό.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, αφού οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και μπορούν συνεπώς να παράγουν φτηνότερο ρεύμα.
Το γεγονός αυτό, αναφέρει ο κ. Μαριάς, δημιουργεί στρεβλώσεις στην περιφερειακή αγορά, που αποτυπώνονται τόσο στις αυξημένες Ελληνικές εισαγωγές ρεύματος, όσο και στα αυξημένα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές, σε μια φάση που η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού.
Βάσει του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ τα κράτη-μέλη της ΕΕ με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου της ΕΕ με έτος αναφοράς το 2013 απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Ωστόσο, η Ελλάδα παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%).
Για τον λόγο αυτό ο κ. Μαριάς ζητά με την τροπολογία που κατέθεσε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, την τροποποίηση του άρθρου 10c του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, προκειμένου  να συνυπολογίζεται και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών-μελών από τις υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων, όπως είναι εν προκειμένω η περίπτωση της Ελλάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης