Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Gazprom προτείνει βραχυπρόθεσμη συμφωνία με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο

Η Gazprom προτείνει βραχυπρόθεσμη συμφωνία με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο
Χωρίς επέκταση της συμφωνίας, χιλιάδες νοικοκυριά στην ηπειρωτική Ευρώπη κινδυνεύουν από έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο
Η Gazprom απέστειλε επιστολή στην Ουκρανία, με την οποία προτείνει είτε την επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας που προμηθεύει φυσικό αέριο τη χώρα για δική της χρήση και για διαμετακόμιση στην Ευρώπη είτε να υπογράψει νέα συμφωνία ενός έτους, ανακοίνωσε τη ρωσική εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου τη Δευτέρα 18/11/2019.
Η τρέχουσα δεκαετής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η Ρωσία χρειάζεται χρόνο για να τελειώσει την κατασκευή αγωγών παρακάμπτοντας την Ουκρανία προκειμένου να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της, χωρίς  την καταβολή προμηθειών διαμετακόμισης στη γείτονα της.
Χωρίς επέκταση της συμφωνίας, χιλιάδες νοικοκυριά στην ηπειρωτική Ευρώπη κινδυνεύουν από έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η Ουκρανία  είχε ανακοινώσει νωρίτερα  ότι προτιμά τη βεβαιότητα μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας και δεν θα συμφωνούσε με τη βραχυπρόθεσμη συμφωνία που χρειάζεται η Μόσχα.
Η ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι είχε προσφερθεί να απορρίψει νομικές αξιώσεις και αντινομίες από την Ουκρανία και τη Ρωσία ως προϋπόθεση για τη συμφωνία.
Η Naftogaz ισχυρίστηκε ότι οφείλεται αποζημίωση για τη Gazprom που δεν διακινεί ένα συγκεκριμένο όγκο αερίου ετησίως μέσω της Ουκρανίας και πληρώνει πολύ λίγα για αυτό που έστειλε μέσω των αγωγών της χώρας.
Ο Ρώσος πρόεδρος  Vladimir Putin δήλωσε επίσης ότι οι διαιτητικοί ισχυρισμοί σχετικά με τη συμφωνία πρέπει να αποσυρθούν, αποκαλώντας τους "ανοησίες".
Πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις για το θέμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο, οι συνεδριάσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει απτά αποτελέσματα.
Πέρυσι, η Gazprom προμήθευσε την Ευρώπη με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από τα οποία 87 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά πέρασαν από την Ουκρανία, παρέχοντας στο Κίεβο πολύτιμο εισόδημα διέλευσης.

   
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης