Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Την εφαρμογή της Καθολικής Υπηρεσίας με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία ζητά η αγορά

Την εφαρμογή της Καθολικής Υπηρεσίας με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία ζητά η αγορά
Με τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ουσιαστικά λειτουργεί ως καταφύγιο  μπαταχτσήδων
Tην υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη ρύθμιση για την Καθολική Υπηρεσία, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που κατατέθηκε στη Βουλή, αναμένει η αγορά ηλεκτρισμού.
Οι ιδιώτες προμηθευτές προσδοκούν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενσωματώσει στην σχετική υπουργική απόφαση τις προτάσεις που διατύπωσαν προς τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, οι οποίες καταλήγουν ουσιαστικά στην εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της ΕΕ.  

Παραμονή για συγκεκριμένο διάστημα χωρίς σύμβαση

Η Καθολική Υπηρεσία, όπως αναφέρει στέλεχος εταιρίας του κλάδου προμήθειας ρεύματος στο WorldEnergyNews,  με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία καλύπτει περιπτώσεις καταναλωτών που για κάποιο λόγο και για ένα συγκεκριμένο διάστημα έμειναν χωρίς σύμβαση.
Η υπηρεσία της Καθολική Υπηρεσίας τους καλύπτει μέχρι να αναζητήσουν πάροχο και να υπογράψουν σύμβαση προμήθειας και πληρώνεται με ένα ιδιαίτερα ακριβό τιμολόγιο, γι’ αυτό και μεταξύ των παρόχων υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για το ποιος θα την αναλάβει.
«Δεν έχουμε πρόβλημα να την αναλάβουμε, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο», τονίζει το ίδιο στέλεχος, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Καθολική Υπηρεσία αποτελεί ουσιαστικά καταφύγιο μπαταχτσήδων.

Ηλεκτροδότηση 150.000 καταναλωτών

Η σχετική ρύθμιση, όπως τροποποιήθηκε μετά τη διαβούλευση προβλέπει διαδικασία διαγωνισμού για την ανάθεση της Καθολικής Υπηρεσίας και στην περίπτωση που αυτός κηρυχθεί άγονος υποχρεωτική εναλλάξ ανάθεση και για διάστημα διετίας στους πέντε πρώτους με βάση τα μερίδια αγοράς παρόχους, έναντι τριών που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει διαδικασία διαγωνισμού ανά δύο έτη και σε περίπτωση κήρυξης άγονου, υποχρεωτική ανάθεση στη ΔΕΗ.
Μέσω της Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτροδοτούνται σήμερα περί τους 150.000 καταναλωτές που στην πλειοψηφία τους βρέθηκαν εκεί γιατί δεν πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος.

Η τρέχουσα διετία λήγει τον Ιούνιο οπότε και θα τρέξει ο πρώτος διαγωνισμός με βάση το νέο πλαίσιο εκτός και εάν η  υπουργική απόφαση που θα βγει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου μεταφέρει νωρίτερα χρονικά τη διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης