Φυσικό Αέριο

Βρυξέλλες: Αναμένεται σημαντική αύξηση κατανάλωσης αερίου από τα νοικοκυριά - Αναγκαίες οι επενδύσεις

Βρυξέλλες: Αναμένεται σημαντική αύξηση κατανάλωσης αερίου από τα νοικοκυριά - Αναγκαίες οι επενδύσεις
Την πώληση της ΔΕΠΑ αναμένει η Κομισιόν
Η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μικρή αλλά αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ενέργειας.
Έχει υπογραφεί η τελική πιστοποίηση από τη Ρ.Α.Ε. για το δίκτυο μεταφοράς, ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου).
Τώρα προσοχή πρέπει να δοθεί στους επενδυτές που εισέρχονται και στους κανόνες προστασίας του διαχωρισμού επισημαίνεται στην έκθεση.
Αναφορικά με την κρατική ΔΕΠΑ (Δημόσια Εταιρεία Αερίου της Ελλάδας), η Κομισιόν αναφέρει  ότι η προγραμματισμένη πώληση σταμάτησε καθώς η νέα κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.
Αναμένεται σύντομα η ανανέωση της πώλησης, με ελαφρώς διαφορετικούς όρους, αλλά σύμφωνα με το συμφωνηθέν όρο λήξης.
Τα νέα σχέδια επιτάχυνσης της απομάκρυνσης από τον λιγνίτη υποδηλώνουν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν μονάδες.
Προβλέπεται η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αερίου στην Ελλάδα, με πέντε αιτήσεις για νέες μονάδες αερίου συνολικής ισχύος 3.460 MW που υποβλήθηκαν πρόσφατα στην ελληνική ρυθμιστική αρχή.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 35% της παραγωγικής ικανότητας και το μερίδιό του έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Η καταναλωτική αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρή και η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά τα συνδεδεμένα νοικοκυριά.
Oρισμένες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν καμία σύνδεση.
Οι επενδύσεις σε δίκτυα πρέπει θα συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του μεριδίου και υπάρχουν ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις για την επιτυχή πώληση του ΔΕΣΦΑ, του δικτύου μεταφοράς, σε επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης