Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες σχεδιάζουν το μέλλον… μέσω αυξήσεων κεφαλαίου 4-6 δισ με στόχο DTC, ΤΧΣ και ανάπτυξη

Οι τράπεζες σχεδιάζουν το μέλλον… μέσω αυξήσεων κεφαλαίου 4-6 δισ με στόχο DTC, ΤΧΣ και ανάπτυξη
Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να θεωρούνται… παρωχημένη λύση αλλά... στην πράξη είναι ο μονόδρομος της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών
Εάν ερωτηθούν οι έλληνες τραπεζίτες… σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η απάντηση θα είναι μονολεκτική όχι.
Οι τραπεζίτες θα επικαλεστούν ότι η εναλλακτική λύση για την ενίσχυση των κεφαλαίων είναι οι εκδόσεις tier 2 καθώς με επιτόκια κάτω από 5% μπορούν να αντληθούν 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Όμως τα ομολογιακά tier 2 λειτουργούν ως κεφαλαιακά μπαλώματα, οι τράπεζες πληρώνουν τόκους, ενώ το κεφάλαιο πρέπει να επιστραφεί στους μετόχους.
Οι ελληνικές τράπεζες… χωρίς τυμπανοκρουσίες σχεδιάζουν το μέλλον και ενώ επικοινωνούν το εμφανές δηλαδή την μείωση των προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων NPEs και εστιάζουν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους ήδη… έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν το μέλλον.
Το μέλλον των τραπεζών όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης θα πρέπει να συνδυάζει
-Ισχυρά κεφάλαια υψηλής ποιότητας
-Μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης
-Μείωση των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες
Οι τράπεζες διαθέτουν περί τα 25 δισεκ. tangible book κεφάλαια έναντι 16 δισεκ. DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών στην Ελλάδα είναι προφανώς υποβαθμισμένη.
Ποια είναι όμως τα βασικά προαπαιτούμενα ώστε να υλοποιηθούν σε 12 με 18 μήνες από σήμερα νέες αυξήσεις κεφαλαίου 4 με 6 δισεκ. ευρώ με μετρητά;
1)Οι τράπεζες το 2021 να δείξουν ότι πηγαίνουν για κέρδη 500 εκατ καθαρά μετά φόρων η κάθε μία δηλαδή 2 δισεκ. κέρδη.
2)Να έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα και να προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα και η οικονομία να ανακάμπτει μαζί με τα ακίνητα που επιδρούν στις εγγυήσεις των τραπεζών.
3)Να έχει επιταχυνθεί η μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων με στόχο κάτω από 10% NPEs σε όλες τις τράπεζες
4)Να αρχίσει να αυξάνεται εκ νέου η ζήτηση για νέα δάνεια ώστε οι τράπεζες να έχουν ισχυρό κίνητρο να αναζητήσουν νέα κεφάλαια.
5)Χρηματιστηριακές τιμές που να δημιουργούν προσδοκίες ότι οι τραπεζικές μετοχές θα πάνε καλύτερα.
Θεωρητικά οι τράπεζες χρειάζονται μετοχές υψηλότερα των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 αλλά στην πράξη π.χ. η Eurobank για να υλοποιήσει ΑΜΚ στο 1 ευρώ θα πρέπει η χρηματιστηριακή τιμή να βρίσκεται στα 1,30 ευρώ ή στην Εθνική 4 ευρώ χρηματιστηριακή τιμή για να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης στα 3 ευρώ.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να θεωρούνται… παρωχημένη λύση στην πράξη είναι ο μονόδρομος της ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι στο καλύτερο σενάριο οι μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν σε τιμές σχεδόν παρόμοιες με αυτές του 2015.
Α)Οι τράπεζες εάν καταφέρουν να επιτυγχάνουν κέρδη 500 εκατ το 2021 η κάθε μια θα δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο.
Β)Η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου είναι ισχυρός μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ τράπεζας και μετόχων
Γ)Θα μπορέσουν να προσελκύσουν νέους επενδυτές ώστε να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου καθώς θα υπάρχει ένα αναπτυξιακό story που θα μπορέσουν να… πουλήσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Δ)Με 2 δισεκ. κέρδη και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 4-6 δισεκ. το DTC από 16 δισεκ. θα υποχωρήσει αισθητά και σε απόλυτο μέγεθος και με όρους DTC προς κεφάλαια.  
Ε)Το ΤΧΣ θα υποχρεωθεί να πάρει θέση και επειδή δεν θα συμμετάσχει στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα υποστεί dilution απίσχναση δηλαδή επιθετική αραίωση ως μέτοχος.
Στ)Οι τράπεζες τα 4-6 δισεκ. νέα κεφάλαια θα τα χρησιμοποιήσουν αφενός για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των NPEs με στόχο 5% αφετέρου στην νέα χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να χορηγούν πάνω από 12 δισεκ. ετησίως και έτσι με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των NPEs να αντιστρέψουν την συνεχή τάση συρρίκνωσης της πιστωτικής επέκτασης.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου μόνο ως ισχυρό credit positive θα μπορούσαν να θεωρηθούν για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ιδιώτες μέτοχοι τώρα αντιδρούν αλλά στο μέλλον σε ένα περιβάλλον καλύτερων ευκαιριών και προοπτικών, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα κάνουν και νόημα και οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν.
Ίσως είναι ευκαιρία να δούμε και νέους μετόχους στις ελληνικές τράπεζες όχι τα hedge funds αλλά πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης