Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Α.Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Όχι πλαφόν στα διμερή συμβόλαια που θα συνάπτει η ΔΕΗ

Α.Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ): Όχι πλαφόν στα διμερή συμβόλαια που θα συνάπτει η ΔΕΗ
Ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας
Την αντίθεση της βιομηχανίας έντασης ενέργειας στην επιβολή ορίου στα διμερή συμβόλαια που θα μπορεί να συνάπτει η ΔΕΗ, και μάλιστα κοντά στο 20% όπως φημολογείται, δήλωσε πριν από λίγο στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Α.Κοντολέων μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Σύμφωνα με τον κ. Κοντολέοντα, η ΕΒΙΚΕΝ θα επιδιώξει να μην θεσμοθετηθεί πλαφόν, το οποίο θα ακυρώσει στην πράξη την πρόσβαση της βιομηχανίας σε προθεσμιακά προϊόντα με φυσική παράδοση. Αν πάντως τελικά προκριθεί η ύπαρξη ανώτατου ορίου, τότε η ΕΒΙΚΕΝ θα διεκδικήσει το όριο να ισχύσει για όλους τους εγχώριους καθετοποιημένους Ομίλους.
Όπως πρόσθεσε, η ιδέα για την επιβολή πλαφόν γίνεται με το πρόσχημα ότι η ΔΕΗ αποτελεί δεσπόζοντα παίκτη, τη στιγμή που δρομολογείται η απόσυρση του συνόλου των λιγνιτικών της μονάδων. Τέτοιες ρυθμίσεις, πρόσθεσε, θα διαφοροποιήσουν την ελληνική αγορά σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών, απηχώντας ξεπερασμένες αντιλήψεις και διατηρώντας το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας σε υψηλά επίπεδα.
Επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι «ρηχές», με συνέπεια να μην ευσταθεί το επιχείρημα ότι, χωρίς το πλαφόν, δεν θα υπάρχει ρευστότητα στην ελληνική spot αγορά. Αντίθετα, η επιβολή του ορίου ουσιαστικά θα διαιωνίσει το μοντέλο του mandatory pool και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με συνέπεια το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας να συνεχίσει να παραμένει μακράν υψηλότερο, πάνω από 50%,μεγαλύτερο από των ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
«Προσωπικά απορώ για το πώς η ελληνική βιομηχανία είναι ακόμη σε ζωή. Αν και μιλάμε για στόχο αύξησης της συμμετοχής της στην ανάπτυξη στο 12%, από 9 που είναι σήμερα, μήπως τελικά το ποσοστό αυτό θα μειωθεί;», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβάθμισης των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ρεύματος, όσο και για την επίτευξη έως το 2030 του εθνικού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 35%.
Όπως υπογράμμισε, οι διεθνείς διασυνδέσεις θα δώσουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους, από τις γειτονικές χώρες. Εξάλλου, υπάρχουν όμορα κράτη που δεν υπάγονται στο σύστημα εμπορίας ρύπων, με συνέπεια η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα να μην επιβαρύνεται από δικαιώματα ρύπων.
Τόνισε ότι η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά διασφαλίζεται μέσω το μηχανισμού διακοψιμότητας, και όχι μέσω του μηχανισμού ευελιξίας, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη διατηρούν χαμηλές και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις της βιομηχανίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα, παράλληλα με το ανταγωνιστικό σκέλος του ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης