Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μεταξύ 2 και 16/12 η αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ στα 6,70 ευρώ της Lamda με αποκοπή 27/11

tags :
Μεταξύ 2 και 16/12 η αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ στα 6,70 ευρώ της Lamda με αποκοπή 27/11
Η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό είναι σηματωρός για τις προθέσεις του βασικού μετόχου, ωστόσο είναι πιθανό κερδοσκοπικά παιχνίδια ή τακτικές arbitrage να εμφανιστούν
Με ημερομηνία αποκοπής στις 27 Νοεμβρίου 2019 και έναρξης 2 Δεκεμβρίου και λήξης 16 Δεκεμβρίου 2019 ξεκινάει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda με στόχο να αντλήσει 650 εκατ ευρώ με τιμή αύξησης 6,70 ευρώ ανά μετοχή.
Να σημειωθεί ότι με βάση την διαδικασία στις 2 Δεκεμβρίου 2019 ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου 2019 έχει οριστεί ως ημερομηνία ιδιωτικής τοποθέτησης τυχόν αδιάθετων μετοχών.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2019 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Η Lamda θα διαθέτει 176,7 εκατ μετοχές που σε τωρινές αξίες ισοδυναμεί με κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. από 597 εκατ ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.
Το βασικό ερώτημα σε αυτή την αύξηση δεν είναι τι θα κάνουν οι δύο βασικοί μέτοχοι αλλά πως θα συμπεριφερθούν μέτοχοι με 27-28 εκατ μετοχές ή 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Να τονιστεί ότι η Lamda Hodling που ανήκει στον όμιλο Λάτση κατέχει το 51% περίπου της Lamda και έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να φθάσει έως το 72%.
Η Voxcove που κατέχει το 10% θα διατηρήσει κατ΄ ελάχιστο το 10% των μετοχών.
Εφόσον αντληθούν τα 650 εκατ κεφάλαια η Lamda θα διαθέτει 1,12 δισεκ. ευρώ ίδια κεφάλαια από 476 εκατ της τρέχουσας περιόδου.
Το βασικό ζήτημα λοιπόν είναι να διαγνωστεί πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή της Lamda.
Εάν ο βασικός μέτοχος δηλαδή η Holding θέλει να διαθέσει κατά το δοκούν τις μετοχές είναι πιθανό η μετοχή στο χρηματιστήριο της Lamda να παραμείνει σε μη ελκυστικά επίπεδα ώστε να αποθαρρυνθούν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Η συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό είναι σηματωρός για τις προθέσεις του βασικού μετόχου, ωστόσο είναι πιθανό κερδοσκοπικά παιχνίδια ή τακτικές arbitrage να εμφανιστούν.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Με θεωρητική κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. η Lamda αξίζει τιμή προς λογιστική αξία 1;
2)Με όρους P/E η μετοχή είναι δίκαια ή ακριβή ή οι επενδυτές θα αποτιμήσουν το μεγάλο σχέδιο της επένδυσης που όμως θα καθυστερήσει να αποδώσει;
3)Οι μικρομέτοχοι αξίζουν να τοποθετηθούν ή μπορούν να αγοράσουν μετοχές από την ελεύθερη αγορά μετά την αύξηση καθώς δεν θα αλλάξουν δραματικά οι τιμές;

Η Lamda καλείται να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο, μεγαλύτερο και από τις δυνατότητες και με την στήριξη του κράτους και των τραπεζών και της νέας χρηματοδότησης η εταιρία αποκτάει την ταμειακή, χρηματοοικονομική και κεφαλαιακή βαρύτητα για να το υλοποιήσει.
Η Lamda ήταν μια μικρή εταιρία που έδινε μάχη με την πορεία των τιμών των ακινήτων, ωστόσο η ανάκαμψη της οικονομίας και των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με την έναρξη του έργου του Ελληνικού διαμορφώνουν καλύτερες προοπτικές αλλά στην πράξη το έργο Ελληνικό θα καθυστερήσει να αποδώσει.

Πως θα διατεθούν τα κεφάλαια;

Από τα 650 εκατ και αφαιρώντας και 10 εκατ έξοδα, τα 467 εκατ θα διατεθούν για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Hellinikon Global, 133 εκατ θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη φάση για δύο εμπορικά ακίνητα και άλλα.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι το deal του Ελληνικού θα απαιτηθούν 8 δισεκ. επενδύσεις και το ερώτημα είναι εάν αυτή η επένδυση μακροπρόθεσμα είναι αποδοτική.
Το κεφάλαιο της αύξησης θα αποσβεστεί με τα πρώτα έσοδα αλλά το συνολικό κόστος επένδυσης στα 8 δισεκ. είναι υπέρογκο.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης