Επικαιρότητα

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ, δυτικά της Κρήτης - Ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα - Τσελέντης: Μας έσωσε το βάθος

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ, δυτικά της Κρήτης - Ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα - Τσελέντης: Μας έσωσε το βάθος
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική
Ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης.
Σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως το μεγάλο εστιακό βάθος της δόνησης - στα 70 χιλιόμετρα - ήταν και αυτό που απέτρεψε καταστροφές ενώ απορρίπτουν κατηγορηματικά τον οποιονδήποτε συσχετισμό του σημερινού σεισμού με τα 6,4 Ρίχτερ που "χτύπησαν" χθες τα ξημερώματα την Αλβανία.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 09:23 ώρα Ελλάδος καταγράφηκε σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.
Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Λέκκας: Δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία στο σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα βορειοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.
«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου "συγκρούεται" η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων.
Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα.
Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τσελέντης για τα 6,1 Ρίχτερ: Μας έσωσε το βάθος – Καμία σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία

Την θέση ότι μας έσωσε το μεγάλο βάθος διατύπωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ που καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης.
«Ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ, 25 χλμ νοτιοδυτικά των Αντικυθήρων με εστιακό βάθος 70χλμ.
Αυτό μας έσωσε και θέλω να πω ότι είναι σύμπτωση, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας.
Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία.
Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τσελέντης.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική στην Κρήτη

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή το πρωί και έγινε αισθητή σε όλο το νησί.
Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.
Εν τω μεταξύ, επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου και των Χανίων, στους οποίους μετά την εκδήλωση του σεισμού, δόθηκε οδηγία να παραμείνουν στις αυλές.
Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές.
Ιδιαίτερα αισθητή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές στις αρχές για ζημιές, έγινε η σεισμική δόνηση και στα Χανιά.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Κανένα πρόβλημα για τα σχολεία της Αττικής - Στα Κύθηρα κλειστά όλα τα σχολεία

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τα σχολεία της Αττικής μετά το σημερινό σεισμό νότια των Κυθήρων, αντιθέτως κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο νησί για την ασφάλεια των μαθητών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.
Ο τελευταίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς για το αν υπάρχουν προβλήματα στο νησί, εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Με εντολή του ιδίου, κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που βρίσκεται στα Κύθηρα πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση των κτισμάτων.
Πρόκειται για κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί λόγω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αυτή την ώρα υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη πραγματοποιεί αυτοψίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, για τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό.
Για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και προκειμένου οι μηχανικοί να επιθεωρήσουν την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, όλα τα σχολεία στα Κύθηρα σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.


Image

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης