Χρηματιστήριο

Δικαιολογημένη η απόφαση της Πειραιώς για τα 550 εκατ δάνεια της MIG να χαρακτηριστούν NPEs

Δικαιολογημένη η απόφαση της Πειραιώς για τα 550 εκατ δάνεια της MIG να χαρακτηριστούν NPEs
Τα Cocos 2,040 δισεκ. της Πειραιώς που λήγουν το 2022 θα μπορούσαν να παραταθούν;
Τελικώς η απόφαση της Πειραιώς να εντάξει 700 εκατ δάνεια στην κατηγορία NPEs εκ των οποίων τα 550 εκατ αφορούσαν δάνεια της MIG καθώς και το δάνειο που χορήγησε η Πειραιώς τα 140 εκατ για να αποπληρωθεί το ομολογιακό στην Fortress.. ήταν δικαιολογημένη.
Με βάση τους κανόνες του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών όταν αναδιαρθρώνονται δάνεια αυτομάτως πρέπει να χαρακτηρίζονται NPEs και με το πέρας της 2ετίας επανέρχονται στα ενήμερα εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές στο μεσοδιάστημα.
Η απόφαση της Πειραιώς να μεταφέρει όλα τα δάνεια της MIG στην κατηγορία NPEs ήταν τεχνική αλλά και στρατηγική καθώς όπως έχει αναφέρει το bankingnews υπάρχουν διάφορες σχέδια που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του α΄ τριμήνου του 2020.

Τα Cocos 2,040 δισεκ. της Πειραιώς που λήγουν το 2022 θα μπορούσαν να παραταθούν;

Ορισμένοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές Cocos της Πειραιώς ύψους 2,040 δισεκ θα μπορούσαν να παραταθούν χωρίς αυτό να θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με βάση την DGcomp και χωρίς να θεωρηθεί default από τους οίκους αξιολόγησης.
Εάν το δημόσιο μπορούσε να βρει μια καθαρή λύση για το Cocos και π.χ. έπαιρνε μια παράταση 2 ετών αντί 2022 να πληρωθεί το 2024 η Πειραιώς θα αποκτούσε πιο ισχυρό πλεονέκτημα καθώς δεν θα είχε την πίεση της αποπληρωμής.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς θα πληρώσει με μετρητά τους τόκους του Cocos τα 167 εκατ στις 4 Δεκεμβρίου στο ΤΧΣ που είναι και βασικός μέτοχος με ποσοστό 26%.
Το Cocos το ΤΧΣ το διέθεσε στην Πειραιώς το 2015.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης