Φυσικό Αέριο

Τουρκία: Πολλαπλές πηγές προμήθειας αλλά και συμμαχίες επισφραγίζουν TANAP και Turkish Stream

Τουρκία: Πολλαπλές πηγές προμήθειας αλλά και συμμαχίες επισφραγίζουν TANAP και Turkish Stream
Σε ισχυρό διαμετακομιστικό hub φυσικού αερίου εξελίσσεται η γείτονα χώρα
Η τελετή των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, από την οποία αποχώρησε ο παριστάμενος Έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία με τη Λιβύη, αναδεικνύει την ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας, η οποία με σταθερά βήματα, έχει καταφέρει να αποτελεί ισχυρό κόμβο μεταφοράς αερίου.
Μέσω του TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project) τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «συγκεκριμένο δείγμα του ειρηνικού οράματος της Τουρκίας», αέριο από τα νέα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν θα μεταφέρονται μέσω της Τουρκίας, μέχρι την Ευρώπη.
Ο αγωγός μήκους 3.500 χιλιομέτρων που διέρχεται όλη την τουρκική ενδοχώρα, θα μεταφέρει 16 bcm αερίου και θα συνδεθεί με τον  TAP στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στα εγκαίνια του αγωγού παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ο οποίος μίλησε για ιστορική ημέρα και τόνισε ότι μακροπρόθεσμα ο αγωγός θα ωφελήσει την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, ενώ ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι το TANAP είναι μια «ιστορία επιτυχίας» για την Τουρκία.

Εγκαίνια στις 8 Ιανουαρίου του  Turkish Stream

Η κατασκευή του TANAP και η σύνδεση με το Αζερμπαιτζάν, εξασφαλίζει στην Τουρκία πολλαπλές πηγές προμήθειας αλλά και συμμαχίες καθώς η μεταφορά αερίου από το Αζερμπαιτζάν προς την Ευρώπη είναι μια στρατηγική που έχει την στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πολιτικής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική κυριαρχία στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει σε περισσότερα από ένα ταμπλό και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του TANΑP στις 8 Ιανουαρίου πρόκειται να εγκαινιάσει μαζί με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος κατασκευάζεται από τη Gazprom και αποτελεί την εναλλακτική όδευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο αγωγός κατασκευάζεται στη Μαύρη Θάλασσα και ένα μέρος της δυναμικότητας του θα καλύπτει τις ανάγκες της Κωνσταντινούπολης αντικαθιστώντας την τρέχουσα τροφοδοσία μέσω της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας

Τουρκικό διαπραγματευτικό χαρτί στη Ρωσία

Το δεύτερο σκέλος του αγωγού προγραμματίζεται να περάσει από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία για να φθάσει στις αγορές της Ευρώπης.
Ο αγωγός που χρηματοδοτείται από την Gazprom και προβλέπεται να μεταφέρει περίπου 30 bcm αερίου ετησίως, βοηθώντας τη Μόσχα να περιορίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Το σημείο εισόδου του βρίσκεται στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και η Τουρκία θα αντιστρέψει τη ροή του αερίου το οποίος πλέον θα μπορεί να κατευθύνεται προς την Ευρώπη.
Όπως έχει δηλώσει η ρωσική πλευρά αλλά και ο Ταγίπ Ερτνογάν μόλις προχθές, ο αγωγός θα λειτουργήσει στις αρχές Ιανουαρίου γεγονός που σημαίνει ότι η Τουρκία παρέχει στη Μόσχα ένα εξαιρετικά ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί εν όψει των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για τη νέα συμφωνία διέλευσης αερίου αφού η υφιστάμενη λήγει στο τέλος του 2019.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης