Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Καλπάζει με άνοδο 4% το πετρέλαιο ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ - Οι τελευταίες εξελίξεις

Καλπάζει με άνοδο 4% το πετρέλαιο ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ - Οι τελευταίες εξελίξεις
Μειώθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ
Άνοδο πάνω από 4% καταγράφει το πετρέλαιο σήμερα Τετάρτη 4/12/2019, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και οι ελπίδες για μεγαλύτερε περικοπές στην παραγωγή του OPEC οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα.
Το αμερικανικό δυτικά Texas Midterm futures ενισχύθηκε 2,29 δολάρια ή 4% στα $ 58,39 το βαρέλι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών. Τα συμβόλαια  του Brent αυξήθηκαν κατά 2,41 δολ. ή 4% στα 63,23 δολάρια το βαρέλι.
Περί τις 19:15 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού σημείωνε άνοδο 4,24% στα 58,47  και το Brent ενισχυόταν 4,14% στα 63,34 δολάρια το βαρέλι.
Το WTI έφθασε στα $ 58,53 κατά την διάρκεια της συνεδρίασή, αλλά στη συνέχεια έχασε μέρος των κερδών μετά από report του Dow Jones ότι η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να ενισχύσει την παραγωγή αν άλλα μέλη του ΟΠΕΚ δεν συμμορφώνονται με τις ισχύουσες διατάξεις περικοπής παραγωγής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να υποστηρίξει μεγαλύτερες περικοπές προκειμένου να δοθεί ώθηση στην Aramco η οποία πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ

Η απότομη πτώση των αποθεμάτων είναι ένας από τους παράγοντες που ωθούν το πετρέλαιο ψηλότερα.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή τους, ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  την Τετάρτη 4/12/2019  η Energy Information Administration.
Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών.
Στο  κέντρο διανομής Cushing στην Oklahoma, μειώθηκαν κατά 302.000 βαρέλια, σύμφωνα με την EIA.
Στα διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 464.000 βαρέλια την ημέρα. Τα ποσοστά χρήσης διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών  για άνοδο 1,8 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι προσδοκιών για αύξηση 1,1 εκατομμυρίου βαρελιών.
Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως..
Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου( API) , που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σημείωσαν πτώση 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για μείωση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ

Στήριξη στο πετρέλαιο προσφέρουν και οι  φήμες για βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή.
Η εξαμηνιαία σύνοδος του ΟΠΕΚ ξεκινά την Πέμπτη στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί η επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής πετρελαίου. Την Παρασκευή, θα συναντηθούν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του - γνωστοί ως ΟΠΕΚ +  στους οποίους περιλαμβάνεται και η Ρωσία.
Ο ΟΠΕΚ + έχει μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αρχή του έτους. Η τρέχουσα συμφωνία διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2020.
Πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης, ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Thamer Ghadhban πρότεινε να μειωθεί η παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η Rebecca Babin, senior trader στο CIBC Private Wealth Management, γρήγορα επεσήμανε ότι η αύξηση της Τετάρτης φέρνει το πετρέλαιο πίσω στο σημείο που διαπραγματεύεται την περασμένη εβδομάδα, πριν από το sell-off της Παρασκευής  .
"Η αξιοπιστία του Ιράκ όσον αφορά τις πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, καθώς δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τις αρχικές περικοπές που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +", δήλωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης