Επικαιρότητα

Η Ελλάδα ζητά από τον ΟΗΕ να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης - Δένδιας: Εθνική σύμπνοια στο ΕΣΕΠ, είμαστε στον πυρήνα της ΕΕ

Η Ελλάδα ζητά από τον ΟΗΕ να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας, Λιβύης - Δένδιας: Εθνική σύμπνοια στο ΕΣΕΠ, είμαστε στον πυρήνα της ΕΕ
Εντατικοποιεί τις διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα - Παυλόπουλος: Διάτρητο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Να απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ζητά από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει ως άκυρο το μνημόνιο στο σύνολό του.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι διαπιστώθηκε ειθνικό σύμπνοια στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις, για το τι είδους πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός της απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και για το τι πρέπει να περιμένει η ελληνική πλευρά από την ΕΕ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία, διά στόματος του προέδρου της Rejep Tayip Erdogan, υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη αποτελεί απόδειξη ότι η Άγκυρα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της… σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο!
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT ο Erdogan αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «αυτό το Μνημόνιο Κατανόησης αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου»!
Υποστήριξε ακόμη ότι «Τουρκία και Λιβύη δεσμεύονται από μία αμοιβαία συμφωνία και μέσω αυτής θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ.
Όσοι φέρνουν αντιρρήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάνε ότι έπραξαν το ίδιο.
Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ έκαναν το ίδιο χωρίς να ρωτήσουν την Τουρκία, σαν να μην υπήρχε στην περιοχή.
Η δική μας συμφωνία είναι απόλυτα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο» υποστήριξε ο Erdogan, ο οποίος σε ένα προκλητικό σόου, προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.
Όπως είπε, η Άγκυρα θα αγοράσει ένα ακόμη πλωτό γεωτρύπανο, καθώς «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και στα διεθνή ύδατα».
Υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της», χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας.

Τι αναφέρουν οι επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες με δύο επιστολές στον ΟΗΕ, ζητώντας την απόρριψή του ως άκυρο.
Η μία έχει αποδέκτη τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres και η δεύτερη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις επιστολές αυτές, η κυβέρνηση αναπτύσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Λιβύης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της εν λόγω συμφωνίας και επισημαίνει ότι αυτή στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.

Image

Image

Πέτσας: Απορρίπτουμε ως άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Την θέση ότι η Ελλάδα απορρίπτει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών διότι «η σύναψη της συμφωνίας διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται η Ελλάδα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε ο κ.Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ζητείται η συμφωνία να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας» ανέφερε ο κ.Πέτσας, ο οποίος γνωστοποίησε πως εστάλησαν δύο επιστολές από την ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ και συγκεκριμένα, μια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις δύο επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα την ειρήνη στην περιοχή».
«Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.
Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται - λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας - να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα» τόνισε ο κ.Πέτσας.
«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Θα ζητήσουμε την καταδίκη της Τουρκίας στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο και να χαρακτηριστεί ως παράνομη η συμφωνία» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Erdogan: Θα στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη - Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin

Την πρόθεση του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη εξέφρασε σε νέες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Η Τουρκία ενδεχομένως να στείλει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στη Λιβύη, εάν το ζητήσει η Τρίπολη» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα με τον Putin...
Πιστεύω ότι θα καθιερώσουμε την ειρήνη στην περιοχή» επεσήμανε, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε αναφερόμενος και στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
«Ο Trump δεν έχει κρυφή ατζέντα, εκφράζει αυτό που ξέρει καλύτερα, μιλάει σε μένα πολύ ειλικρινά, όπως κι εγώ».
Τέλος, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα αποχωρήσει όταν αποχωρήσουν και άλλες χώρες και όχι πριν εξουδετερώσει όλους τρομοκράτες στην περιοχή».

Παρέμβαση Παυλόπουλου: Δεν θα περάσει η αυθαιρεσία της Τουρκίας

Παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vucic στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ.Παυλόπουλος χαρακτήρισε διάτρητο το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και υποστήριξε ότι δεν θα περάσει η αυθαιρεσία της Τουρκίας.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ.Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
«Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι:
1. Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.
2. Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Και, τρίτον, και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα Μνημόνιο αυτής της μορφής.
Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα.
«Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας - και όχι συνομοσπονδίας - με πλήρη σεβασμό της κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
Και εδώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την διαχρονική συμπαράσταση της Σερβίας στην επίλυση του Κυπριακού υπό τους ως άνω δίκαιους όρους» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Πρόκληση στον Έβρο: Άγνωστοι ύψωσαν τουρκική σημαία σε νησίδα

Προκαλούν οι Τούρκοι και στον Έβρο, κλιμακώνοντας την επιθετική τους στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Άγνωστοι τοποθέτησαν τη σημαία της Tουρκίας σε νησίδα ελληνικής κυριαρχίας, η οποία βρίσκεται μέσα στον ποταμό Έβρο στην περιοχή του χωριού Πραγγί Διδυμοτείχου.
Πρόκειται για τη νησίδα “Λούλου” ή “Λουλού, στην οποία κάτοικος της περιοχής αντιλήφθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης τουρκικής σημαίας και ενημέρωσε σχετικά, στέλνοντας παράλληλα την συγκεκριμένη φωτογραφία στο Evros-news.gr.
Σύμφωνα με το Evros-news.gr είναι άγνωστο πως και από ποιους βρέθηκε εκεί η τουρκική σημαία, σε μια αλυσίδα η οποία είναι ελληνικής κυριαρχίας.
Ο Ant1 ωστόσο κάνει λόγο για ομάδα τριών Τούρκων στρατιωτών.

Άγνωστοι ύψωσαν τουρκική σημαία σε νησίδα στον Έβρο - Υπ. Άμυνας: Λύθηκε το θέμα

Υπουργείο Άμυνας για την τουρκική σημαία στον Έβρο: Λύθηκε σε τοπικό επίπεδο

Την θέση ότι το θέμα με την τουρκική σημαία σε νησίδα στον Έβρο λύθηκε σε τοπικό επίπεδο και δεν υπάρχουν περαιτέρω προεκτάσεις στο ζήτημα διατυπώνουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η νησίδα ανάλογα με τη ροή του ποταμού, πότε συνδέεται με το ελληνικό και όποτε με το Τουρκικό έδαφος.
Αυτήν την εποχή συνδέεται με Τουρκία», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο, όπου τρεις στρατιώτες ύψωσαν τουρκική σημαία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κάποιος κρέμασε χθες την τουρκική σημαία στη νησίδα αλλά μετά από τηλεφώνημα της ελληνικής πλευράς από κάποιον τοπικό φορέα, την μάζεψαν.
Λύθηκε δηλαδή σε τοπικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν άλλες προεκτάσεις στο ζήτημα».
 

Image

Δένδιας: Ζήτησα καταδίκη και πλαίσιο κυρώσεων από την Ε.Ε. - Βρήκα ευρύτατη στήριξη

Τη ρητή καταδίκη των μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, καθώς και να στηριχθεί η Ελλάδα και η Κύπρος, ζήτησε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πως η χώρα μας έλαβε ευρύτατη στήριξη και σημείωσε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: Την παραβίαση της Συμφωνίας του Σκιράτ (Skhirat), την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Επίσης, ο κ. Δένδιας, όπως σημείωσε, εξήγησε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τόνισε: «Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία».
Μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Ντι Μάιο, συνεννοήθηκε για μια προσεχή, άμεση επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειες τους και επισήμανε ότι «τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Απορρίπτει τη συμφωνία η Αίγυπτος και προειδοποιεί την Τουρκία

«Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής στην απερίσκεπτη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Fayez Al Sarraj, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, στην Τρίπολη και της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής της Αιγύπτου Ali Abdel Aal, προσθέτοντας ότι, η Αίγυπτος θα σταθεί ενάντια σε αυτές τις απερίσκεπτες πρακτικές.
«Η τρέλα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους ωθήσει να αποτελέσουν απειλή για την Αίγυπτο και θέλω να ενημερώσω όλους ότι η Αίγυπτος έχει όλα τα μέσα για να αντισταθεί σθεναρά σε τέτοιες ανεύθυνες και τρελές φιγούρες», ξεκαθάρισε σε σημερινές (9 Δεκεμβρίου) του δηλώσεις, ο Ali Abdel Aal στην εφημερίδα Egypt Today.
Ο Ali Abdel Aal δήλωσε επίσης ότι η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Aguila Saleh.
«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια ​​μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη», δήλωσε ο Αμπντέλ-Αάλ.
«Η Αίγυπτος απορρίπτει ολοκληρωτικά τη συμφωνία του αλ-Σαράτζ με την Τουρκία.
Σε όλους τους τρελούς ανθρώπους που μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν τα δυτικά εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα σας επιτραπεί να το κάνετε και θα σας εξολοθρεύσουμε».
Οι δηλώσεις του Ali Abdel έρχονται μετά από μια "επείγουσα δήλωση" του ανεξάρτητου βουλευτή, Mustafa Bakri, ο οποίος δήλωσε σε σύνοδο ολομέλειας, τη Δευτέρα το πρωί, ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, υπό την ηγεσία του Al-Sarraj και της Τουρκίας, παραβιάζει η συμφωνία Sokhairat (Σκιράτ), η οποία δεν επιτρέπει στον Al-Sarraj να συνάπτει συμφωνίες με ξένα μέρη.
Ο Bakri δήλωσε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης, αίροντας την αναγνώριση έτσι από την κυβέρνηση του αλ-Σαράτζ.
«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα», πρόσθεσε.
Ο Χάνι ελ-Χενάουι, ανεξάρτητος βουλευτής, περιέγραψε τον αλ-Σαράτζ ως προδότη ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει τα συμφέροντα και τον πλούτο της χώρας του στην Τουρκία.
«Η συμφωνία αποτελεί απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και επιτρέπει στην Τουρκία να καταλάβει τη Λιβύη και να λεηλατήσει τους πετρελαϊκούς της πόρους», ανέφερε.
Ο El-Henaui δήλωσε ότι όπως και το Ιράν, η παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις των αραβικών χωρών όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ, αποτελούν σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια.
«Η Τουρκία παρέχει υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα στις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη και νομίζω ότι όλες οι αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αντισταθούν στις πρακτικές εκφοβισμού της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο», δήλωσε ο El-Henaui.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία

Από την πλευρά του, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης καταγγέλλει με επιστολή του στον ΟΗΕ τη συμφωνία που υπέγραψε η - παράνομη» όπως τη χαρακτηρίζει - κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.
«Βρισκόμαστε ενώπιον παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης» από τους Τούρκους, καταγγέλλει ο Aguila Saleh Eissa.
Ο πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η Αγκυρα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβλήθηκε εμπάργκο όπλων.
Λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, ο Eissa δηλώνει με την επιστολή του προς τον ΟΗΕ ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων δεν αναγνωρίζει ούτε τη συμφωνία, ούτε τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης να συνάπτει τέτοιου είδους συμφωνίες στο όνομα της Λιβύης.

«Βροχή» οι Navtex από την Τουρκία

Τελευταία πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας αποτελεί η νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex), με την οποία η Τουρκία "κλειδώνει" θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης για άσκηση με πραγματικά πυρά, κίνηση η οποία εξυπηρετεί το αφήγημα της κοινής ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Πρόκειται για τη Navtex 1468/19, σύμφωνα με το Militaire.gr.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το philenews, σύμφωνα με τη Navtex 1465/19, η Τουρκία σχεδιάζει τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία θεωρεί παράνομη τη δέσμευση της περιοχής για άσκηση από την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την ακυρωτική Navtex 1467/19,  με την οποία αναφέρει ότι η ελληνική Navtex HA46-663/19 -για ασκήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου στις 19 Δεκεμβρίου- μεταδόθηκε από "μη εξουσιοδοτημένο σταθμό".

Oktay (Αντιπρόεδρος Τουρκίας): Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος F. Oktay προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την "ενεργητική στρατηγική" τους.
Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική”, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ο Oktay αναφερόμενος πρώτα στο συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι “το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου”
“Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των ερευνών”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση”.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι “με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας”.
“Η συμφωνία αυτή που επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον Πρόεδρό μας από χθες εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης”, ανέφερε.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι άκυρη η συμφωνία Λιβύης - Τουρκίας

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά
2. Πρόκειται για  "Μνημόνιο κατανόησης" όχι "συμφωνία οριοθέτησης", προκειμένου να μην απαιτείται κύρωση από το Λιβυκό κοινοβούλιο, άρα δεν μπορεί να έχει διεθνής ισχύ
3. «Αγνοείται» η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες της εξαφανίζεται το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει
4. Το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του ο προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην την αναγνωρίσει
5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο
xartis1
xartis2
xartis3

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης