Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

HSBC: Σύσταση για υψηλότερες αποδόσεις για Wall και αναδυόμενες το 2020 – Ποια προβλήματα βλέπει σε Ευρώπη – Οι συστάσεις

tags :
HSBC: Σύσταση για υψηλότερες αποδόσεις για Wall και αναδυόμενες το 2020 – Ποια προβλήματα βλέπει σε Ευρώπη – Οι συστάσεις
Ανοδικές τάσεις αλλά όχι διψήφια ποσοστά ενίσχυσης αναμένει για τις μετοχές εντός του 2020 η HSBC
Τις επενδυτικές της προτάσεις για το 2020 καταγράφει σε εκτενή της έκθεση η HSBC, υπό τον τίτλο «Διεθνείς Μετοχές το 2020» («Global Equities in 2020»), την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ο χρηματοοικονομικός όμιλος προσδίδει σταθερά σύσταση overweight τόσο για την αμερικανική αγορά όσο και για τις αναδυόμενες, ενώ παραμένει underweight για την Ευρώπη.
Όπως τονίζει, όμως, η σύσταση overweight για τη Wall Street μπορεί να τεθεί υπό μερική αμφισβήτηση, ανάλογα με τις εξελίξεις εντός του 2020 και την εκλογική διαδικασία που υπάρχει στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.
Image
Σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου οι προοπτικές για τις μετοχές το 2020 θα εξαρτηθούν από ορισμένες πολιτικές εξελίξεις – κλειδιά:

Α. Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας,
Β. Τις εξελίξεις για το Brexit,
Γ. Τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και
Δ. Τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Με δεδομένα τα παραπάνω εκτιμάται ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει ως ένα βασικό χαρακτηριστικό των διεθνών αγορών, καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαρύτητα των συνεπειών για κάθε ένα από τα παραπάνω γεγονότα.
Προκειμένου να εξάγει όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα η HSBC εξετάζει τρία σενάρια (αρνητικό, βασικό και θετικό), τονίζοντας, πάντως, ότι το βασικό σενάριο είναι αυτό στο οποίο στηρίχθηκε η ομάδα των αναλυτών της προκειμένου να καταλήξει στις συστάσεις της προς τους επενδυτές.
Image
Βασικό σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι μετοχές διεθνώς μπορούν να επιτύχουν άνοδο κατά επιπλέον 5% (σε σύγκριση με το 2019) εντός του επόμενου έτους, αν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ύπαρξη ορισμένων παράπλευρων απωλειών.
Παρά το πολιτικό ρίσκο παραμένει η δυνατότητα περαιτέρω ανόδου των μετοχικών αποτιμήσεων, αν και αυτή η άνοδος θα είναι ήπια.
Καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, μείωση του κινδύνου για ύφεση αλλά και οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών μπορούν να στηρίξουν τις μετοχές.
Όμως η διαμόρφωση σε ιστορικό χαμηλό των ομολογιακών αποδόσεων και η ύπαρξη ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις συνολικού ύψους 11,5 τρισ. δολαρίων, θα συνεχίζουν να πιέζουν τις επενδυτικές διαθέσεις και θα σπρώχνουν τους επενδυτές στις μετοχικές αγορές, όπου μεν το ρίσκο είναι υψηλότερο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και πιθανότητα κερδών.
Οι αμερικανικές μετοχές και αυτές αναδυόμενων αγορών αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο.
Όμως πιθανή νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ενός κεντροαριστερού υποψηφίου των Δημοκρατικών μπορεί να τερματίσει την θετικότερη πορεία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, των αμερικανικών μετοχών.
Για την Ευρώπη ο όμιλος παραμένει underweight, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξουν υποβαθμίσεις εκτιμήσεων για την εταιρική κερδοφορία, ενώ παραμένουν τα δομικά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και δεν φαίνεται ούτε η νομισματική πολιτική ούτε η δημοσιονομική πολιτική να μπορούν να αποτελέσουν έναν θετικό καταλύτη.
Σε επίπεδο κλαδικών προτάσεων η HSBC συστήνει έκθεση σε αμυντικούς κλάδους, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζει σε overweight τον τομέα Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών, ενώ αντίθετα υποβαθμίζει σε neutral τον κλάδο του Real Estate.
Παραμένει overweight για Κοινή Ωφέλεια, Τηλεπικοινωνίες, Σταθερά Καταναλωτικά Αγαθά, Τεχνολογία Πληροφορικής και underweight για τους κλάδους Χρηματοοικονομικών, Πρώτων Υλών, Βιομηχανίας και Υγείας.
Image

Επενδυτικές προτάσεις για το 2020

Οι βασικές επενδυτικές προτάσεις της HSBC είναι οι ακόλουθες:

Overweight για τις αναδυόμενες αγορές: Υπέρ εταιρειών με μικρές πιθανότητες υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την κερδοφορία και οι οποίες μπορούν να επιτύχουν μονοψήφιο ρυθμό ενίσχυσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις αναδυόμενες αγορές. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν όλα τα θετικά εχέγγυα καθώς φθάνουμε στο 2020.
Overweight για τις αμερικανικές μετοχές: Σταθερά υπέρ των αμερικανικών μετοχών αλλά με ορισμένα ερωτηματικά. Είναι η πλέον αμυντική αγορά, με δομικά υψηλά ROEs, με άντληση των εταιρικών εσόδων από την εγχώρια αγορά, αν και οι αμερικανικές μετοχές αυτή τη στιγμή έχουν υψηλή αποτίμηση.
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ – Αρχή της αντίστροφης μέτρησης;: Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι με τους οποίους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες οι αμερικανικές μετοχές το 2020. Ο σημαντικότερος είναι οι προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο 2020. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων οι διαφορές μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών είναι μικρές, ενώ παραδοσιακά ο S&P 500 βιώνει ένα δύσκολο έτος εάν υπάρχει αλλαγή κόμματος στην εξουσία των ΗΠΑ. Η αγορά πιθανώς να αποτιμήσει ως ιδιαίτερα αρνητική μία εκλογή είτε της Elizabeth Warren ή του Bernie Sanders.
Image
Underweight για Ευρώπη: Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη πιθανότητα υποβάθμισης κερδών, με δεδομένα τα δομικά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αμυντική τακτική: Καλό θα ήταν οι επενδυτές να ακολουθήσουν μία αμυντική τακτική στο χτίσιμο των χαρτοφυλακίων τους και να επιλέξουν κυκλικούς κλάδους. Οι αμυντικοί κλάδοι προσφέρουν «φθηνή» προστασία σε περιόδους αβεβαιότητας και πολιτικού ρίσκου.
Ασφάλεια στα μερίσματα: Η αναζήτηση για αποδόσεις θα συνεχιστεί, αλλά είναι καλό οι επενδυτές να την αναζητήσουν σε μετοχές εταιρειών που προσφέρουν καλά μερίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης