Αφιερώματα Φυσικό Αέριο

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Απόλυτη επιτυχία στην πρεμιέρα των «εικονικών αγωγών» - Αυξημένη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Απόλυτη επιτυχία στην πρεμιέρα των «εικονικών αγωγών» - Αυξημένη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες

Το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης (2019 – 2023) της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, για την αύξηση των συνδέσεων στις 395.000 στις δύο Περιφέρειες

Η πρωτιά στη χρήση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε περιοχές απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, αλλά και η συμβολή στη διαμόρφωση του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία καινοτομίας που έχει να επιδείξει η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
Έτσι, η εταιρεία πιστώνεται την πρεμιέρα των πρώτων αυτόνομων δικτύων διανομής στη χώρα μας, σε αστικά κέντρα που βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση από τις υποδομές του ΔΕΣΦΑ, ώστε να είναι οικονομικά ασύμφορη η κατασκευή ενός αγωγού διασύνδεσης για τον ανεφοδιασμό τους.
Αντίθετα, η τροφοδοσία γίνεται μέσω «εικονικών αγωγών», δηλαδή με την οδική μεταφορά φορτίων CNG στα «σημεία υποδοχής» (στους σταθμούς αποσυμπίεσης) των απομακρυσμένων δικτύων, όπου αποσυμπιέζονται για να εγχυθούν στα δίκτυα.

Αυξημένη ζήτηση

Τα πρώτα δύο αυτόνομα δίκτυα, και κατά συνέπεια οι πρώτες δύο εφαρμογές «εικονικού αγωγού» στην Ελλάδα, εγκαινιάσθηκαν από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ τον Οκτώβριο του 2018 στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και τον Τύρναβο.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το φυσικό αέριο «έφτασε» σε τέσσερις ακόμη περιοχές στις δύο Περιφέρειες (Κουφάλια, Χαλάστρα, Καλαμπάκα, Ελασσόνα), ενώ στα σκαριά βρίσκεται η τροφοδοσία τριών ακόμη περιοχών στη Θεσσαλία (Αγιά, Παλαμάς και Σοφάδες).
Με αυτό τον τρόπο, απέκτησαν πρόσβαση στο καύσιμο εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουν αρκετά χρόνια για να εκμεταλλευθούν τα οφέλη του φυσικού αερίου. Μία ευκαιρία που οι τοπικές κοινωνίες δεν άφησαν αναξιοποίητη: ήδη στον Λαγκαδά, για παράδειγμα, έχουν υπογραφεί περισσότερες από 500 συμβάσεις σύνδεσης.
Έτσι, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης αλλά και της ενδεχόμενης τροφοδότησης μιας τοπικής βιομηχανίας κεραμοποιίας, η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση και δεύτερου σταθμού αποσυμπίεσης το 2020. Δεύτερος αποσυμπιεστής θα εγκατασταθεί την επόμενη χρονιά και στην Ελασσόνα, για να καλυφθεί και πάλι η υψηλή ζήτηση σε καύσιμο, καθώς οι συνδέσεις στην περιοχή ξεπερνούν ήδη τις 333.
Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να γίνει το ίδιο και στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Στο 60% ήδη η διείσδυση στις δύο Περιφέρειες

Ένας από τους βασικούς στόχους της τεχνολογικής καινοτομίας είναι για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των συνδέσεων στις δύο Περιφέρειες – τη στιγμή που, μέσα σε 20 χρόνια, έχει καταφέρει να πετύχει 60% διείσδυση στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όταν άλλες χώρες χρειάστηκαν 25 χρόνια για να αγγίξουν το 50%.
Έτσι, παράλληλα με την ανάπτυξη αυτόνομων δικτύων, εντός του 2019 «έφερε» το φυσικό αέριο στην Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού και τις περιοχές των Βασιλικών, Αγ. Παρασκευής, Σουρωτής, Ταγαράδων του δήμου Θέρμης (στον νομό Θεσσαλονίκης), όπως επίσης και στη Νέα Αγχιάλος, τις Μικροθήβες, την Αγιά, τον Παλαμά και τους Σοφάδες (στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).
Για τις ανωτέρω επεκτάσεις, η εταιρεία υλοποίησε φέτος επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την υλοποίηση 25.000 νέων συνδέσεων.
Παράλληλα, υπολογίζει ότι τα οικονομικά της μεγέθη το 2019 θα είναι κατά 10% αυξημένα έναντι της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 37,185 εκατ.ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων σε 24,8 εκατ.

Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Συνολικά το 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης (2019 – 2023) της εταιρείας προβλέπει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ, με τις οποίες θα προστεθούν επιπλέον 297 χιλιόμετρα νέων δικτύων διανομής στις δύο Περιφέρειες.
Έτσι, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο άλλοι 63.000 καταναλωτές,  ώστε στο τέλος του 2023 ο αριθμός των συνδέσεων να φτάσει τις 395.000, με τη διείσδυση να αγγίζει το 65%.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αφορά την ανάπτυξη των δικτύων διανομής, 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, όπως π.χ. για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, ώστε να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Με αυτό τον τρόπο, στοχεύει να γίνει ακόμη πιο «φιλική» στους καταναλωτές, τη στιγμή που ήδη το 95% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης