Αφιερώματα Φυσικό Αέριο

Επέκταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο φυσικό αέριο - Έως τα τέλη του 2020 η spot χονδρεμπορική αγορά

Επέκταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο φυσικό αέριο - Έως τα τέλη του 2020 η spot χονδρεμπορική αγορά

Από την εμφάνιση του νέου μοντέλου αγοραπωλησιών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις υφιστάμενες over the counter αγοραπωλησίες, αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, επιφέροντας έτσι μείωση των τιμών του καυσίμου

Τις βάσεις ώστε η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) να επεκταθεί και στις συναλλαγές φυσικού αερίου, μετά την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα θα λάβει «σάρκα και οστά» από τον επόμενο Ιούνιο, έθεσε η ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο την περασμένη άνοιξη της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας.
Έτσι, σύμφωνα με την ΕΧΕ, μερικούς μήνες αργότερα από την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα κάνει «πρεμιέρα» και η οργανωμένη spot χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της ΕΧΕ είναι στο τέλος της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας εμπορίας (trading platform), εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο μοντέλο ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (over the counter) που διέπουν σήμερα το καθεστώς των αγοραπωλησιών. 
Επίσης, σε δεύτερο χρόνο, σχεδιάζει να αναπτύξει και μία αγορά παραγώγων για το αέριο καύσιμο.

Ενίσχυση των βραχυχρόνιων συμβάσεων προμήθειας

Η δημιουργία της πλατφόρμας εμπορίας συνάδει με τη διεθνή τάση ενίσχυσης των βραχυχρόνιων συμβάσεων προμήθειας έναντι των μακροχρόνιων συμβολαίων.
Έτσι, θα εισαγάγει και στη χώρα μας ένα νέο μοντέλο αγοραπωλησιών μεταξύ των εταιρειών εισαγωγής, εμπορίας και προμήθειας του καυσίμου καθώς και των μεγάλων εγχώριων καταναλωτών, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στις παγκόσμιες αγορές.
Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, η οργανωμένη spot χονδρεμπορική αγορά αερίου αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με τη διαμόρφωση των τιμών με όρους που θα αντανακλούν ακόμη περισσότερο τα τρέχοντα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης.
Κατά συνέπεια, εκτιμάται πως θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω μείωση του κόστους του καυσίμου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν νέες εταιρείες στον κλάδο.

Θετικές προοπτικές για τη ρευστότητα

Πρόδρομα βήματα της πλατφόρμας εμπορίας θεωρούνται η ανάπτυξη του βάθρου εξισορρόπησης (Balancing Platform), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2018, όπως και η εισαγωγή του εικονικού σημείου συναλλαγών.
Μέσω του βάθρου εξισορρόπησης, ο ΔΕΣΦΑ πλέον διενεργεί δημοπρασίες για τις ποσότητες αερίου που απαιτούνται για την εξισορρόπηση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς. Από την άλλη πλευρά, το εικονικό σημείο συναλλαγών επέτρεψε τη δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά και εταιρειών εμπορίας που δεν έχουν ως αντικείμενο τη φυσική παράδοση ή παραλαβή αέριου.
Παράλληλα, η δημιουργία της πλατφόρμας έρχεται σε μία εποχή όπου έχει βελτιωθεί η ρευστότητα της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς, ακόμη και στην υφιστάμενη δομή της, ενώ μάλιστα οι νέες υποδομές που ξεκίνησαν να λειτουργούν πρόσφατα, ή πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα.
Τέτοιες υποδομές είναι η τρίτη δεξαμενή του τέρμιναλ LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, όπως και ο αγωγός ΤΑΡ ο οποίος θα ξεκινήσει τις παραδόσεις καυσίμου το 2020. Την ίδια στιγμή, υπό κατασκευή βρίσκεται ο διασυνδετήριος αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ενώ στα τελικά στάδια επενδυτικής ωρίμανσης βρίσκεται και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα επανεριοποίησης (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη. Τα έργα αυτά όχι μόνο θα ενισχύσουν τις πηγές προμήθειας σε φυσικό αέριο, αλλά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη της πλατφόρμας εμπορίας σε trading hub για τα όμορα κράτη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης