Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης - θεσμών για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης - θεσμών για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα
Μεγάλος  σκόπελος η «παραβίαση κοινοτικού δικαίου» που έχουν βάλει οι Βρυξέλλες
Τις ενστάσεις που έχει εγείρει η Κομισιόν για την απόφαση της Αθήνας να «παγώσει» για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές επιχειρεί να κάμψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αποδείξει ότι το μέτρο θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας ασκώντας ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ , θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικοδομής και στην τελική τα έσοδα του θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα έφερνε στα ταμεία η επιβολή του ΦΠΑ με συντελεστή 24%.
Η Κομισιόν από την πλευρά της, η οποία με την τέταρτη έκθεση αξιολόγησης  έχει βάλει αστερίσκο στο μέτρο, δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές θέσεις σχετικά με τον  «μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει σχετικά με την αύξηση του μεριδίου της μαύρης οικονομίας». Ταυτόχρονα υπό διερεύνηση παραμένει και η συμβατότητα του μέτρου με το δίκαιο της Ε.Ε.».
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί, πάντως, ότι θα καταφέρει να προσπεράσει τις ανησυχίες αυτές, υποστηρίζοντας στα κοινοτικά όργανα δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, μέχρι τις 31-12-2022. Τονίζει επίσης πως είχε ενημερώσει από νωρίς τους θεσμούς για το συγκεκριμένο μέτρο.
Το «μπρα ντε φερ» των διαπραγματεύσεων θα πάρει πάντως πολύ περισσότερο χρόνο από το διάστημα που υπολογίζει η κυβέρνηση έτσι ώστε να ξεκινήσει χωρίς καμία σκιά την επιχείρηση «ανάστασης» της οικοδομής.
Άλλωστε το 2020 αναμένεται να είναι έτος αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων.
Μετά το φορολογικό  νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σειρά για το οικονομικό επιτελείο έχει τώρα ο φάκελος με τις νέες τιμές ζώνης σε διαμερίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. 
Η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς ενώ συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα ετοιμάζονται να δώσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στους εκτιμητές που θα αναλάβουν το σχετικό έργο.
Η δημιουργία νέου πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες αποτελεί για την κυβέρνηση μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομία, ενώ το ίδιο ζήτημα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα θα είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που έχει ήδη ξεκινήσει. Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των θεσμών ότι:

1. Θα επεκτείνει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων σε περίπου 3.000 περιοχές. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.
2. Θα γίνει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις των τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως αστικές καθώς και παραθαλάσσιες στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδας.
3. Θα αναθεωρηθούν οι αξίες γης των αγροτεμαχίων. Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση 5 συντελεστές: Θέσης, Χρήσης,  Άρδευσης ,Απαλλοτρίωσης, Κατοικίας.
4.  Θα αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επικαιροποίησης τους. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί με τροφοδότηση τιμών από πολλαπλές πηγές, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, τα μεσιστικά δίκτυα κλπ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης