Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Γεωργιάδης στη Handelsblatt: Θα προτιμούσα Γερμανούς παρά Κινέζους επενδυτές

Γεωργιάδης στη Handelsblatt: Θα προτιμούσα Γερμανούς παρά Κινέζους επενδυτές
Σκοπεύουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια ακόμα και αν δεν υπάρξουν επενδυτές από τη Δύση υποστηρίζει ο κ.Γεωργιάδης
Την θέση ότι η Ελλάδα είναι πάλι σταθερή χώρα διατυπώνει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος καλεί Γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του ο κ.Γεωργιάδης επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση ενώ τονίζει, σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ότι θα προτιμούσε να προσελκύσει Γερμανούς παρά Κινέζους επενδυτές.
«Εάν υπάρχουν κάποιοι στην Ευρώπη που δεν είναι χαρούμενοι με το ότι το λιμάνι του Πειραιά πουλήθηκε στην κινεζική εταιρεία Cosco, τους λέω: ελάτε!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τα λιμάνια ακόμη και αν δεν υπάρξουν επενδυτές από δυτικές χώρες.
Παράλληλα τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ευρωπαϊκών κανόνων οι οποίοι θα ρυθμίζουν τα ζητήματα ασφάλειας στην κατασκευή νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G.
«Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο από το να αποφασίζει κάθε χώρα μόνη της.
Η Ελλάδα προσκαλεί επενδυτές από όλον τον κόσμο, αλλά είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Ανήκουμε στην Δύση και εκεί ακριβώς θέλουμε να παραμείνουμε» είπε ο Έλληνας υπουργός διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του αυτές δεν στρέφονται εναντίον της Κίνας.
Παράλληλα ο κ.Γεωργιάδης αναφέρει πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για επενδυτές στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ περιγράφει το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης και διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περί επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα προς την Τουρκία στον Έβρο.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Peter Almaier, o κ.Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια πολύ φιλική συνομιλία, τονίζοντας ότι η συνομιλία τους επικεντρώθηκε κυρίως στο μέλλον της Ελλάδας.
«Πάνω από όλα συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την αντίληψη που έχουν πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες για την Ελλάδα προκειμένου να κάνουμε πιο πιθανές τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πολλοί στη Γερμανία δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης.
Είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα, χωρίς ταραχές και απεργίες.
Επιπλέον, έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ άλλων και μέσω φοροελαφρύνσεων.
Και παράλληλα, τηρούμε όλες τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για το ποιοι τομείς πιστεύει, ότι μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε τον τομέα της ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών, του δικτύου φυσικού αερίου και του αεροδρομίου της Αθήνας.

Παραδοσιακά η Γερμανία ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα

Παράλληλα είπε, ότι όπου έχουν επενδύσει γερμανικές εταιρίες είχαν μεγάλη επιτυχία, αναφέροντας τα παραδείγματα των Deutsche Telekom και Fraport.
«Ελπίζουμε ότι και άλλες γερμανικές εταιρείες θα θελήσουν να ακολουθήσουν αυτά τα πετυχημένα παραδείγματα
Παραδοσιακά η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για την Ελλάδα» είπε ο κ.Γεωργιάδης, αναφέροντας πως υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
«Το ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη το οφείλουμε και στη Γερμανία.
Και εάν τώρα έρθουν λιγότερες γερμανικές εταιρείες σε εμάς, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε περάσει τα δύσκολα με τη Γερμανία και τώρα να δρέψουν άλλοι τους καρπούς.
Δεν είναι καλή ιδέα!» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται στην ΕΕ για το ενδεχόμενο οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα να έχουν περισσότερο γεωστρατηγικό παρά οικονομικό χαρακτήρα, τονίζει: «Μια στιγμή! Όταν το 2007 προσφέραμε τις πρώτες μετοχές για το λιμάνι του Πειραιά, η Cosco ήταν η μόνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Όταν το 2016 ιδιωτικοποιήσαμε και το υπόλοιπο τμήμα, πάλι η Cosco ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά.
Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι η πλέον επικερδής παγκοσμίως (...)
Εάν κάποιοι στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ευτυχείς με την εμπλοκή της Κίνας, τότε τους προτρέπω: "Ελάτε!"
Στις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, θέλουμε να προσελκύσουμε ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές εταιρείες.
Αλλά, ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους: Θα ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια».
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του λιμανιού του Πειραιά με το λιμάνι του Ντούιζμπουργκ, το μεγαλύτερο εσωτερικό λιμάνι στην Ευρώπη, ο κ. Γεωργιάδης μιλάει για μια «καλή ιδέα», να συνδεθούν σιδηροδρομικά τα δύο λιμάνια.
«Εάν επιτευχθεί αυτό, η Cosco θα διπλασιάσει τις δυνατότητές της στον Πειραιά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, καθώς η Cosco έχει ήδη δεκαπλασιάσει τον όγκο των μεταφερόμενων φορτίων την τελευταία δεκαετία.
Για το λόγο αυτό, όμως, χρειάζεται σιδηροδρομική σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη» είπε ο υπ.Ανάπτυξης.

Σεβόμαστε την Κίνα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Αθήνας έναντι της Κίνας, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση σέβεται την Κίνα και την ευχαριστεί που βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
«Είναι μεγάλος επενδυτής και δεν θα πω κάτι αρνητικό για έναν μεγάλο επενδυτή.
Ευχαριστώ την Κίνα που είναι στο πλευρό μας.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θέλουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και να μπορούμε να τηρούμε ανά πάσα στιγμή τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Για παράδειγμα, όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και το ποιες εταιρείες θα τα κατασκευάσουν» υποστήριξε ο κ.Γεωργιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια για την ανάπτυξη του δικτύου 5G.
«Λέμε σε όλο τον κόσμο πως θέλουμε επενδύσεις.
Αλλά είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, ανήκουμε στη Δύση.
Εκεί θέλουμε να μείνουμε.
Αυτό δεν είναι μια δήλωση κατά της Κίνας.
Είμαστε φίλοι αλλά είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς για τις ανησυχίες των γερμανικών εταιριών για ελλείψεις στην Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και για υπερβολική γραφειοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και στην προσπάθεια διευκόλυνσης των επενδύσεων, ενώ έκανε λόγο για τις μειώσεις φόρων που έχουν ήδη γίνει και σχεδιάζονται και για το μέλλον, σε ό,τι αφορά τις εταιρίες και τα μερίσματα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους ευρωπαίους πιστωτές της ότι δεν θα παραβιάσει τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
«Για το 2019, μπορώ να πω το εξής:
Παρόλο που κάποιοι ανησυχούσαν για το εάν θα επιτύχουμε τον στόχο του 3,5% ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, εμείς τον ξεπεράσαμε.
Η δημοσιονομική μας κατάσταση είναι καλή, οπότε έχουμε κάποια περιθώρια κινήσεων» ανέφερε παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι θα ήταν καλό, αν η Ελλάδα μπορούσε να επιτύχει χαλάρωση των κανόνων, καθώς έτσι θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους γρηγορότερα και να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά δεν θα επεκτείνουμε τον δανεισμό χωρίς την έγκριση των εταίρων μας στην ΕΕ.
Pacta sunt servanda» υπογράμμισε ο κ.Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.
«Δεν θέλουμε να μας βοηθήσει κάποιος για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά θέλουμε να αξιοποιηθούν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.

Μεγάλο πρόβλημα το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημείωσε ότι η Τουρκία «φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης έναντι της ΕΕ και της Ελλάδας».
Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, αλλά χρειάζεται την στήριξη της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα τηρεί και πάλι τους όρους της συμφωνίας και αναφέρει ενδεικτικά ότι, ενώ η συμφωνία προβλέπει την συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών, η τουρκική Ακτοφυλακή ανταποκρίνεται μόνο σε μία ανά δέκα κλήσεις που λαμβάνει από την ελληνική.
Κληθείς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel περί επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία στον Έβρο, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξε ότι αντιθέτως, η μεγάλη κατηγορία που διατυπώνεται στο εσωτερικό εναντίον της κυβέρνησης είναι ότι δεν κάνει επαναπροωθήσεις («pushbacks»).
«Τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Είμαστε πολιτισμένη χώρα, όχι βάρβαροι.
Δεν επιτρέπεται να θέτει κανείς σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, με το να τους στέλνει απλώς πέρα από τα σύνορα.
Κατασκευάζουμε έναν φράκτη και προσπαθούμε κατ' αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορα.
Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι οι διακινητές επωφελούνται σημαντικά από την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη» είπε ο κ.Γεωργιάδης.
 

Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης