Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Τον Μάιο θα πουμε πως θα γίνει η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% στο 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης

Σταϊκούρας: Τον Μάιο θα πουμε πως θα γίνει η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% στο 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης
Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, φτάνουμε στο μέσο όρο της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που ισχύει στο εξωτερικό είπε ο κ.Σταϊκούρας
Τη θέση ότι τον Μάιο του 2020 θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να πει πώς θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και ποια θα είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις καθώς θα είναι γνωστός και ο δημοσιονομικός χώρος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σταϊκούρας αφού υποστήριξε ότι με τις μειώσεις φόρων οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, είπε ότι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμική, αναφέροντας πως μέλημα του είναι αυτή να γίνει, όπως ακριβώς έγινε και με την προηγούμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι εφόσον το επιτρέπουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη, η νέα μείωση θα φανεί στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ τον ερχόμενο Αύγουστο.
«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% φτάνουμε στο μέσο όρο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στο εξωτερικό» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος είπε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει και άλλο την επιβάρυνση των πολιτών από τον εν λόγω φόρο, αν και όπως είπε, υπάρχουν και άλλοι φόροι που επείγουν να μειωθούν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ΦΠΑ.
Ερωτηθείς για το πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μείωση του σε βάθος τετραετίας.
«Θα θέλαμε να είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε και άλλες μειώσεις.
Ότι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να τεθούν οι προτεραιότητες για το ποιοι φόροι θα μειωθούν.
«Δεν μπορώ να πω για το ποιο θα είναι το ποσοστό μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης
Μπορούμε όμως να κάνουμε ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το Μάιο θα έχουμε μια καλή εικόνα και για τους δύο αυτούς φόρους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι δεν υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος για τη διανομή, τονίζοντας ότι αυτό το είχε παραδεχθεί και ο κ.Τσακαλώτος.
Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα, τόνισε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά επεσήμανε ότι οι όποιες στρεβλώσεις οφείλονται στο πολύ μικρό ποσό που είναι διαθέσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης