Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στην Εnexclear «οδεύει» η εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης

Στην Εnexclear «οδεύει» η εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης
Επί τάπητος σε χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ η ρυθμιστική και κανονιστική αποτύπωση των ασφαλιστικών δικλείδων που ζητά η Εnexclear
Η Εnexclear θα αναλάβει εκτός απροόπτου την εκκαθάριση και της αγοράς εξισορρόπησης, καθώς στη χθεσινή συνάντηση (19/12) που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ για το θέμα, φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση όλων των πλευρών στους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε ο φορέας να αναλάβει εν τέλει όλες τις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως είχε γράψει χθες το WorldEnergyNews, στη συνάντηση έλαβαν μέρος στελέχη της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΑΔΜΗΕ, λειτουργού της αγοράς εξισορρόπησης, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για τον φορέα εκκαθάρισης της συγκεκριμένης αγοράς.
Έτσι, σύμφωνα με κύκλους της ΕΧΕ, υπήρξε συμφωνία στο ότι οι όροι που θέτει ως προϋπόθεση η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα αποτυπωθούν στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης.

Κατοχύρωση προϋποθέσεων

Στην πράξη, με τον τρόπο αυτό η ΕΧΕ ζητά να κατοχυρωθούν θεσμικά οι προϋποθέσεις που θεωρεί η ίδια αυτονόητες, ώστε η EnexClear να αναλάβει το ρίσκο.
Η πρώτη προϋπόθεση ήταν να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η όποια αθέτηση οικονομικής υποχρέωσης από κάποιον συμμετέχοντα στην αγορά.
Επίσης, απαράβατος όρος, σύμφωνα με την ΕΧΕ, ήταν σε μία τέτοια περίπτωση ο «παίκτης» αυτός να τίθεται εντελώς εκτός αγοράς.
Έτσι,στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις ώστε οι ανωτέρω προϋποθέσεις να «περάσουν» κατ’ αρχάς στον Κανονισμό Εκκαθάρισης της αγοράς εξισορρόπησης, ο οποίος θα δημιουργηθεί.
Επίσης, μικρές παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στον Κανονισμό της αγοράς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταρτισθεί και να υπογραφεί μία σύμβαση ανάμεσα στην EnexClear και τον ΑΔΜΗΕ.

Διευθέτηση μίας σημαντικής εκκρεμότητας

Αυτό που μένει είναι να βρεθούν κοινά αποδεκτές «φόρμουλες», ώστε οι εν λόγω ρήτρες να ενσωματωθούν στα παραπάνω ρυθμιστικά και νομικά κείμενα.
Αν όντως ενσωματωθούν, τότε η συναινετική λύση που διαφαίνεται θα διευθετήσει όντως μία σημαντική εκκρεμότητα για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Έτσι, και αυτό το πρόσκομμα θα ξεπεραστεί έγκαιρα, ώστε να μην προκληθεί παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η έναρξη θα γίνει τον Ιούνιο.

Αγεφύρωτο αρχικά χάσμα

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έως και πριν από λίγους μήνες τις δύο πλευρές χώριζε αγεφύρωτο χάσμα, με τον Διαχειριστή να υποστηρίζει ότι η ανάληψη του χρηματοπιστωτικού κινδύνου και της εκκαθάρισης θα πρέπει να ανατεθεί στον ίδιο φορέα (EnExClear) που έχει αναλάβει αυτό τον ρόλο για τις τρεις υπόλοιπες αγορές (αγορά επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια, παραγώγων).
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ΕΧΕ, το σχετικό ρίσκο θα έπρεπε να αναλάβει ο λειτουργός της αγοράς, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ.
Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια οικονομική αθέτηση από κάποιον συμμετέχοντα, μόνον εκείνος θα μπορεί να επιμερίσει τη ζημία σε όλους τους «παίκτες» της αγοράς.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης