Επικαιρότητα

Αρχηγός Στόλου Λιβύης: Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα - Έχουμε συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα

Αρχηγός Στόλου Λιβύης: Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα - Έχουμε συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα
O Faraz al-Mahtawi διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε πλοίο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνεται προς τις πόλεις της δυτικής Λιβύης, ιδίως τη Μισράτα και την Τρίπολη, ο λιβυκός στόλος σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θα επεμβαίνει αμέσως
Για δηλώσεις-σκάνδαλο του φιλέλληνα αρχηγού του στόλου της Λιβύης Faraz al-Mahtawi κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat, στην οποία αναφέρει ότι το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης και της Ελλάδας έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας για 24ωρη παρακολούθηση ακόμη και επέμβαση σε τουρκικά πλοία που θα πλησιάζουν την Τρίπολη, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Μετά τη δήλωσή του ότι «έχω λάβει εντολές να βυθίζω τα τουρκικά πλοία», ο Faraz al-Mahtawi διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε πλοίο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι κατευθύνεται προς τις πόλεις της δυτικής Λιβύης, ιδίως τη Μισράτα και την Τρίπολη, ο λιβυκός στόλος σε συνεργασία με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, θα επεμβαίνει αμέσως.
Ο Faraz al-Mahtawi υποστηρίζει ότι «ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Haftar έχει τη δύναμη να εξολοθρεύσει κάθε απειλή κατά της χώρας και κάθε στόχο που θέλει να σταθεί εμπόδιο στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας Τρίπολης από τις πολιτοφυλακές των τρομοκρατών», όπως ανέφερε.
Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης δήλωσε ότι δεν είναι δύσκολο για το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία να βυθίσουν αυτά τα πλοία, ωστόσο υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να τα σταματήσουν.
«Σταματώντας αυτά τα ύποπτα πλοία θα αποδείξουμε στον κόσμο πόσο σοβαρές είναι οι προειδοποιήσεις μας. Επιπλέον, θα αποκαλύψουμε πόσο σοβαρές ήταν οι συνομιλίες της Τουρκίας με τον Saraje  σχετικά με την αποστολή στη Λιβύη όπλων και τρομοκρατών. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρομοκράτες υπάρχουν και τζιχαντιστές.
Για εμάς ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της συμφωνίας της Τουρκίας με τον Fayez al Saraje ήταν αυτό.
Γιατί εξασφαλίζει στην Άγκυρα μία νέα δίοδο για μεταφορά όπλων και τρομοκρατών. Κι αυτό απειλεί την προέλαση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην Τρίπολη», υποστήριξε ο Λίβυος ναύαρχος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο Haftar δεν ελέγχει όλες τις ακτές της Λιβύης, «ωστόσο, αυτό μην κάνει κάποιους να υποτιμήσουν τις δυνατότητες της Λιβύης, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε απειλή», όπως είπε.

«Θα βυθίσουμε ακόμη και τουρκικά γεωτρύπανα»

Ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης τόνισε πως «η Τουρκία έκανε μια συμφωνία  με τον Saraje για να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες που δεν ελέγχει καν.
Τα θαλάσσια όρια στην ανατολική πλευρά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του πολεμικού ναυτικού του Haftar», επομένως όποιο πλοίο πλησιάσει, ακόμη και γεωτρύπανο θα το βυθίσουν.
«Εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας.
Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας», υπογράμμισε ο  Faraz al-Mahtawi, προσθέτοντας ότι ο στρατός του Haftar βρίσκεται λίγο μόνο χιλιόμετρα από την Τρίπολη, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση Σαράζ.
«Οι οδηγίες σχετικά με τη συμμόρφωση προς τους στρατιωτικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο είναι σαφείς.
Δεν είμαστε μισθοφόροι ή πειρατές που βυθίζουν πλοία που περνούν νόμιμα χωρίς να κοιτάζουμε από πού προέρχονται.
Ελέγχουμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Λιβύης και νότια του νησιού Τικρίτ.
Εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να στείλει πλοίο, επειδή ξέρουν ότι ελέγχουμε την περιοχή.
 Παρακολουθούμε στενά όλες τις θαλάσσιες διόδους και όλα τα άλλα κανάλια που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά πλοία προσπαθώντας να φτάσουν σε εμάς».
Ο Faraz al-Mahtawi δήλωσε ότι ο ρόλος του πολεμικού ναυτικού δεν περιορίζεται στην προστασία των ακτών.
«Οι πεζοναύτες συμμετέχουν ακόμη και στην πολιορκία της Τρίπολης.
Όταν ο Haftar κάλεσε να προελάσουμε στην καρδιά της πρωτεύουσας, όλες οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ενέτειναν τις επιθέσεις τους.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο κοντά στην Τρίπολη, ενώ εξακολουθεί να εφαρμόζει τη στρατηγική για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του άμαχου πληθυσμού», σημείωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης