Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Συνέχεια ανόδου του S&P βλέπει για το A' τρίμηνο του 2020 η Credit Suisse - Τι σημαίνει αυτό για τις ενεργειακές μετοχές

Συνέχεια ανόδου του S&P βλέπει για το A' τρίμηνο του 2020 η Credit Suisse - Τι σημαίνει αυτό για τις ενεργειακές μετοχές
Ποιοι κερδίζουν από την άνοδο των commodities
Mε κέρδη 30% κλείνει την χρονιά ο S&P, παρά την μικρή διόρθωσή του στην περιοχή των 3220 μονάδων,  μετά την ανδοική κίνηση του τελευταίου τριμήνου του 2019, που όμως σύμφωνα με την Credit Suisse του δίνει για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ένα περιθώριο overshooting από τα τωρινά επίπεδα.
Σήμερα είναι 10% πάνω από το επίπεδο - κλειδί τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών, δηλαδή τις 2955 μονάδες.
Οι αντιστάσεις σύμφωνα με την παραδοσιακή ανάλυση Fibonacci τοποθετούνται στα 3306 και στην συνέχεια στις 3335 -3340 μονάδες.
Ο ιδανικός τεχνικός στόχος κορύφωσης είναι οι 3406 με ανώτατο τις 3420.
Αυτό δίνει μια άνοδο της τάξης του 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά οι περιοχές στήριξης είναι οι 3154 μονάδες και οι 3126.
Και χαμηλότερα η περιοχή των 3070 και 3066 και φυσικά ο ΚΜΟ των 2955 μονάδων.
Παράλληλα όπως τα διαγράμματα δείχνουν ο Αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης τείνει σε υπεραγορασμένα επίπεδα με το 80% των μετοχών του να είναι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Η σημασία του για την ελληνική αγορά

Η πορεία του δείκτη αυτού είναι καθοριστική για την ισορροπία των διεθνών αγορών και κατά συνέπεια και για την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά ο τομέας των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών, που αφορά είτε τις ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ, είτε τις βιομηχανίες συνδυαζόμενες με μέταλα και commodities, που περιλαμβάνουν τις Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και φυσικά τις ΑΠΕ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Από τις δυο πρώτες, η ΔΕΗ έχει το μεγάλο στόρι της αναδιάρθρωσης, το οποίο ήδη η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί καθώς ετοιμάζεται να την οδηγήσει στο 1 δισ κεφαλαιοποίηση.
Η αγορά θα περιμένει τις ανακοινώσεις του πενταετούς μέσα στο Ιανουάριο του 2020 και από εκεί και πέρα θα της δώσει το νέο στόχο.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι επίσης ένα μεγάλο αναπτυξιακό στόρι με μεγάλα έργα και τον αναμενόμενο υπερδιπλασιασμό όπως έχουμε πει του Regulated Asset Base στα 3,4 δισ από 1,4 δισ που είναι σήμερα.
Η άνοδος των μετάλων, το αλουμινιο στα 1827 δολ/τόνος αλλά και ο χαλκός στα 6219 δολ/τόνος βοηθά Μυτιληναίο και ΒΙΟΧΑΛΚΟ αντίστοιχα, ενώ η εκτίναξη του πετρελαίου θα εξομαλύνει τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια.
Γενικώς η αίσθηση προς τους επενδυτές είναι, ότι ξεκινά μια χρονιά bull για τα commodities που θα θυμίσει το 2016 - 2017.
Η σταδιακή εξασθένιση του δολαρίου που υποχώρησε στο 1,12 σε σχέση με το ευρώ λειτουργεί υποστηριχτικά προς αυτήν κατεύθυνση και θα βοηθήσει σημαντικά, αν κρατήσει κάποια επίπεδα που σε πρώτη φάση υπολογίζονται στο 1,16 σε μεγάλη κερδοφορία για τις βιομηχανίες.
Σημαντικός και ο εν εξελίξει σχεδιασμός για την διασφάλιση ευνοϊκών τιμών ρεύματος διαμέσου του Μηχανισμού Αντιστάθμισης, εφόσον εγκριθεί το πλαίσιο από τις Βρυξέλλες.
Μυτιληναίος και ΒΙΟΧΑΛΚΟ δείχνουν την διάθεση αυτή από χρηματιστηριακής πλευράς, με την θυγατρική της δεύτερης Cenergy να συνέρχεται μετά και τα διαρκή κέρδη από έργα, αλλά και την έξοδό της από τον FTSE -25.
Ο Μυτιληναίος πάντως με τον συνδυασμό της METKA EGN είναι η βασική κεφαλαιοποίηση που μπορεί να κάνει 40% απόδοση, συνδυάζοντας ενδεχομένως και μια εντυπωσιακή επεκτατική κίνηση.
Τέλος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με καταγεγραμμένο ήδη 40% από το 2019, θα ακολουθήσει την αγορά με πολύ μικρό ρίσκο κυρίως λόγω της πτώσης στα τιμολόγια για τις ΑΠΕ διεθνώς και του επενδυτικού προγράμματός της χτυπώντας επίσης το 1 δισ κεφαλαιοποίηση.
Τέλος ο Ελλάκτωρας για πρώτη φορά μετά από χρόνια δείχνει έτοιμος να μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία, αυτό όμως θα το χτίσει σταδιακά αξιοποιώντας τα νέα του κεφάλαια αλλά και την στρατηγική των Αφων Καιλλιτσάντση
Η Credit Suisse είναι θετική για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και για τα commodities, κάτι που θα δούμε τις προσεχείς ημέρες.

Τα 4 διαγράμματα του S&P είναι χαρακτηριστικά:



8098

43210

032111

43900

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης