Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Ζηνοβία»: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με πολικές θερμοκρασίες - Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας

«Ζηνοβία»: Συνεχίζεται η κακοκαιρία με πολικές θερμοκρασίες - Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας
Ενίσχυση των φαινομένων αναμένεται τη Δευτέρα 30/12 σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Μαγνησία και Σποράδες,
Aποκλεισμένα είνια και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας  στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για φορτηγά και λεωφορεία, από την περιοχή των διοδίων στις Αφίδνες μέχρι την Τραγάνα της Φθιώτιδας λόγ της κακοκαιρίας
Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.   
Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.
Η αστυνομία έχει ακινητοποιήει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου και της Υλίκης με την ίδια ένταση. Η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 30/12 η κακοκαιρία «Ζηνοβία», που εκδηλώνεται με πυκνές χιονοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.
Η Ζηνοβία, που θα παραμείνει έως και αύριο Τρίτη 31/12, οπότε και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.
Από νωρίς σήμερα 30/12 το πρωί πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και συγκεκριμένα στη Θήβα.
Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού που επικρατεί.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της τροχαίας, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Λαμία από τα διόδια των Αφιδνών έως και τον κόμβο Σχηματαρίου, ενώ τα οχήματα που βρίσκονται στην κάθοδο της Εθνικής Οδού με κατεύθυνση την Αθήνα, έχουν ακινητοποιηθεί.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται με τα οχήματά τους στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας του χιονιού στο ρεύμα προς Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 20χρονος έχει εγκλωβιστεί μέσα στο όχημά του από τα χιόνια στα Δερβενοχώρια.
Στην περιοχή βρίσκεται ερπυστριοφόρο της 1ης ΕΜΑΚ μαζί με Πυροσβέστες από τα Οινόφυτα και την 7ηΕΜΑΚ και επιχειρούν για να φτάσουν στο εγκλωβισμένο από τα χιόνια όχημα.
Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, το χιόνι κατά περιόδους καλύπτει το οδόστρωμα και οι πολικές θερμοκρασίες το μετατρέπει σε παγετό αλλά στη συνέχεια τα εκχιονιστικά μηχανήματα το απομακρύνουν και ρίχνουν και αλάτι διευκολύνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που βρίσκονται στο σημείο, το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων ωστόσο όμως υπάρχει μία ετοιμότητα στις αστυνομικές δυνάμεις ακόμη και να διακόψουν την κυκλοφορία στα διόδια της Τραγάνας είτε πρόσκαιρα για να καθαρίσει το οδόστρωμα είτε και για μεγαλύτερο χρονικό αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βαριά οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία από το ύψος της Λαμίας ενημερώνονται για την απαγόρευση έτσι ώστε να ακολουθήσουν διαφορετικό δρομολόγιο και ήδη έχει ξεκινήσει η εκτροπή τους στο παλιό εθνικό δίκτυο από το ύψος των Θερμοπυλών.
Από τη Λαμία και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα των οποίων η συνέχιση του ταξιδιού τους έχει απαγορευτεί.
Ωστόσο πριν τις 10.00 το πρωί και για χρονικές περιόδους που υπήρχε ύφεση στην κακοκαιρία, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να μετριάσουν τη συγκέντρωση των μεγάλων οχημάτων και σποραδικά επέτρεπαν την κίνηση λεωφορείων προς την Αθήνα κάτι το οποίο από τις 11.00 το πρωί έχει πλέον σταματήσει.
«Είναι μια δοκιμασία σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Θανάσης Καρακάτζας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει πως «στο εθνικό δίκτυο έχουμε μια πολύ μεγάλη πίεση που επιβάλλουν τα καιρικά φαινόμενα και ειδικά στο τμήμα από τη Θήβα μέχρι την Τραγάνα».
Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, ο κ. Καρακάτζας τονίζει πως «χιονίζει ακατάπαυστα στα κεντρικά και στα βόρεια του νησιού, ενώ το χιόνι σε ορεινά χωριά φτάνει και το ενάμισι μέτρο.
Εργάζονται ήδη από την νύχτα μηχανήματα της Περιφέρειας, των Δήμων και μισθωμένα ιδιωτικά οχήματα δίδοντας μια πραγματική μάχη και περιμένουν να υπάρξει μια μικρή ύφεση για να μπορέσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στα χωριά».
Ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ακόμη ότι τις τελευταίες δύο ώρες υπάρχει πυκνή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα όπως επίσης υπάρχει ιδιαίτερα πυκνή χιονόπτωση στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά πάνω από την Σπερχειάδα και στην ορεινή δυτική Φωκίδα και σε χωριά της Βοιωτίας.
«Ισχυρή χιονόπτωση σχεδόν σε όλο τον νομό. Επιχειρούμε. Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πάνω από 10 χωριά στη Βοιωτία τόσο στην περιοχή της Θήβας όσο και στην περιοχή του Δήμου Αλιάρτου, καθώς μέχρι τώρα οι οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκατάστασης δεν έχουν αποδώσει.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, διακόπηκε, λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή της Μάνδρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης