Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Ουκρανία: Χαμηλότερες ταρίφες για τη διέλευση του ρωσικού αερίου

Ουκρανία: Χαμηλότερες ταρίφες για τη διέλευση του ρωσικού αερίου
Η ταρίφα εισόδου στα περισσότερα σημεία διαμορφώνεται στα 4,45 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 6,28 δολ. που ίσχυε μέχρι σήμερα
Νέες χαμηλότερες ταρίφες για τη τράνζιτ διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Ουκρανία, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη Gazprom για παράταση της μεταφοράς αερίου για ακόμη πέντε χρόνια.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ουκρανίας (NERC) ανακοίνωσε τις νέες ταρίφες εισόδου-εξόδου του αερίου στα σύνορα της χώρας για την περίοδο 2020-2024.
Η ταρίφα εισόδου στα περισσότερα σημεία διαμορφώνεται στα 4,45 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 6,28 δολ/1.000 κ μ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η μόνη εξαίρεση είναι δύο σημεία εισόδου με τη Ρωσία, για τα οποία η τιμή διαμορφώνεται στα 16,01 δολ/1.000 κυβικά μέτρα. Οι ταρίφες εξόδου διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χώρα (Ουγγαρία, Πολωνία, Μολδαβία, Ρουμανία και  Σλοβακία.)

Προμήθεια και της Ελλάδας

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το ουκρανικό σύστημα  διέρχεται το ρωσικό αέριο που προμηθεύεται και η Ελλάδα.
Στα δύο σημεία σύνδεσης με το ρουμανικό δίκτυο  αγωγών- απ’ όπου διέρχεται και το αέριο προς Βουλγαρία και Ελλάδα- η ταρίφα είναι 4,45 δολ./1.000 κυβικά μέτρα, ενώ στην έξοδο  Orlovka/Isaccea  είναι 1,13 δολ και στην έξοδο Tekovoé Mediesu Aurit 8,78 δολάρια.
Ενδεικτικά, στην έξοδο της  Πολωνίας η ταρίφα διαμορφώνεται στα 9,04 δολάρια, στην έξοδο της Σλοβακίας στα 9,68 δολ, στην έξοδο της Ουγγαρίας στα 9,25 και στις πέντε εξόδους της Μολδαβίας από 1,13 δολάρια ως 9,71 δολάρια, ανάλογα με το σημείο.

Διαχωρισμός του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς

Στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Κίεβο, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με τη διαμεσολάβηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, o Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) διαχωρίστηκε (unbundling) από την κρατική εταιρία αερίου Νaftogaz και από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα λειτουργεί ως TSO, σε καθεστώς απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τα ισχύοντα στην ΕΕ.  
Το unbundling του Διαχειριστή  έγινε κατ’ απαίτηση της ρωσικής πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό η Gazpom  δεν θα υπογράφει πλεόν απ’ευθείας συμφωνία για την τράνζιτ διέλευση του αερίου με τον GTSOU αλλά με τη Nafrogaz, η οποία θα δεσμεύει χωρητικότητα στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς για τη Gazprom και θα επωμίζεται κάθε κίνδυνο, που συνδέεται με τη τράνζιτ διέλευση του  αερίου, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης αύξησης της ταρίφας, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ας σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Gazprom πλήρωσε στη Naftogaz το ποσόν των 2,9 δις. δολαρίων. Πρόκειται για την αποζημίωση που επιδίκασε στον ρωσικό κολοσσό η σουηδική διαιτησία,  στην οποία είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές τον Φεβρουάριο του 2018.  Σε αντάλλαγμα η Naftogaz συμφώνησε να αποσύρει νομική διεκδίκηση που είχε καταθέσει στη Διαιτησία στη Στοκχόλμη, διεκδικώντας  αποζημίωση ύψους 12 δις.  δολαρίων από τη Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης