Ενέργεια

Η Σλοβενία υιοθέτησε το στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050

Η Σλοβενία υιοθέτησε το στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 27% μέχρι το 2030 από περίπου 13% σήμερα



Η Σλοβενία έγινε η τελευταία χώρα που υιοθέτησε στόχο ουδετερότητας του άνθρακα μέχρι το 2050, λέγοντας ότι θα το επιτύχει αυτό με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και βιώσιμων λύσεων για τις μεταφορές, τη στέγαση και τη βιομηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ελπίζει να κατοχυρώσει αυτό τον στόχο - που σημαίνει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου - με νόμο φέτος για ολόκληρη την ένωση των 28 μελών. Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη υπογράψει το στόχο.
Στο εθνικό της σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το Υπουργείο Υποδομών της Σλοβενίας, μέλος της ΕΕ, ανέφερε ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 36% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.
"Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα είναι ... το πρώτο και βασικό βήμα προς μια κοινωνία που δεν είναι ουδέτερη για το κλίμα", ανέφερε το υπουργείο.
Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία πρέπει να αποφασίσει μέχρι το 2027 εάν θα κατασκευάσει έναν νέο πυρηνικό σταθμό.
Το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο Krsko της Σλοβενίας πρόκειται να κλείσει το 2043 και ο πρωθυπουργός Marjan Sarec είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη μονάδα για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Σλοβενία ελπίζει να μειώσει σταδιακά τη χρήση του άνθρακα και να τερματίσει τη λειτουργία του το αργότερο μέχρι το 2050, ανέφερε το υπουργείο στο σχέδιό του.
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 27% μέχρι το 2030 από περίπου 13% σήμερα.
"Η κυρίαρχη αρχή της Σλοβενίας είναι η βελτίωση της ενεργειακής και υλικής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς", επεσήμανε.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα τους επόμενους μήνες.
Οι περιβαλλοντικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι η επίτευξη του στόχου ουδετερότητας του άνθρακα είναι το ελάχιστο απαραίτητο για την πρόληψη της επικείμενης καταστροφής σε όλο τον κόσμο από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης