Πετρέλαιο

Ερώτηση βουλευτή της ΝΔ για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ερώτηση βουλευτή της ΝΔ για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας να μάθει αν υφίσταται πρόβλεψη για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης εντός των επόμενων ετών, με δεδομένο ότι η οικονομική ανάπτυξη αυξάνει τα περιθώρια δημοσιονομικού χώρου για την άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής

"Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στη θέρμανση", αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο ουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας, δημοσιοποιώντας την ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, για την προοπτική μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πολίτες, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων (άνεργοι, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχοι), αλλά και πολίτες μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που επλήγησαν τα έτη της δεκαετούς κρίσης, αδυνατούν να έχουν επαρκή πρόσβαση σε θέρμανση επί παραδείγματι, αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την αδυναμία σε εισοδηματικούς λόγους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον βουλευτή, τα υφιστάμενα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων νοικοκυριών αξιολογούνται ως αναποτελεσματικά, καθώς εν πολλοίς καθίστανται απρόσιτα στους πραγματικά έχοντες ανάγκη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

«Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπόψιν: του Υφυπουργού κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, αρμοδίου για θέματα φορολογικής πολιτικής,

Θέμα: Υψηλά Ποσοστά Ενεργειακής Φτώχειας στην Ελλάδα - Αδυναμία Πρόσβασης στο ενεργειακό αγαθό της θέρμανσης

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκδοση της έρευνας που εκπόνησε το ίδρυμα «Χάινριχ Μπελ» σε συνεργασία με το «ΙΝΖΕΒ» η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα και κατά την εν λόγω μελέτη, «στη χώρα μας το 70% αδυνατεί να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου του σε επαρκή επίπεδα. Το 50,7% καθυστερεί στην αποπληρωμή οφειλών λογαριασμών ενέργειας και το 29,5% ζει σε κατοικίες με ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά υψηλότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης οι οποίοι είναι 10,8%, 10% και 15,1%, αντίστοιχα.»

Προερχόμενος από μία Εκλογική Περιφέρεια (Ημαθία) στην οποία το κκ. ΑΕΠ είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι άλλων της Ελλάδας, αλλά και ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς, μπορώ να αναφέρω ότι τα απογοητευτικά ποσοστά, επιβεβαιώνονται. Κατά τις περιοδείες μου, πολίτες, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων (άνεργοι, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχοι), αλλά και πολίτες μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που επλήγησαν τα έτη της δεκαετούς κρίσης, αναφέρουν ότι αδυνατούν να έχουν επαρκή πρόσβαση σε θέρμανση επί παραδείγματι, αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την αδυναμία σε εισοδηματικούς λόγους.

Η έρευνα επιβεβαιώνει δυστυχώς την αδυναμία των, κατά κανόνα, επιδοματικών μέτρων, όπως αυτά θεσπίζονται στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, να αντιμετωπίσουν το ανησυχητικό φαινόμενο. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ακόμα και εθνικές πολιτικές που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως πχ το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον Ι-ΙΙ» δεν εξαντλούν τα περιθώρια αποτελεσματικότητας, για λόγους υπέρμετρης γραφειοκρατίας ή εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού τους.

Εν κατακλείδι, τα υφιστάμενα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας των ευάλωτων νοικοκυριών αξιολογούνται ως αναποτελεσματικά, καθώς εν πολλοίς καθίστανται απρόσιτα στους πραγματικά έχοντες ανάγκη".

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:


Δεδομένου του ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αυξάνει τα περιθώρια δημοσιονομικού χώρου για την άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με δεδομένο ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση φόρων και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν τον πυρήνα του κυβερνητικού της προγράμματος, υφίσταται πρόβλεψη για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης εντός των επόμενων ετών;

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μπαρτζώκας»

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης