Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης: Αρωγή από την ΕΕ για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή

Μητσοτάκης: Αρωγή από την ΕΕ για την μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ έξυπνα ποιες νέες βιομηχανικές δράσεις μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη Δυτική Μακεδονία», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

Στην μεταλιγνιτική εποχή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ειδικότερα, έκανε αναφορά στα μέτρα μετάβασης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη και τόνισε πως ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτό των περιφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να αναδειχθούν τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και στο Δήμο της Μεγαλόπολης.

Αναλυτικά:

Η κυβερνητική επιτροπή για την δίκαιη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του Δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή έχει σήμερα την πρώτη της συνεδρίαση. Περιμένω πολλά από αυτή την επιτροπή, αλλά περιμένω πολλά όπως είπα και πριν, και από την έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις πολιτικές. Όταν, κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα έρχεται και λέει ότι εμείς θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτοπαραγωγικές μας μονάδες μέχρι το 2023 με μια εξαίρεση η οποία θα κλείσει το 2028, αυτό σημαίνει ότι μια ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας η οποία ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη λιγνιτοπαραγωγή και από τις δραστηριότητες στα ορυχεία της περιοχής πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, να αλλάξει προσανατολισμό.

Πρέπει να σκεφτούμε πολύ έξυπνα ποιες νέες βιομηχανικές δράσεις μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη Δυτική Μακεδονία, αλλά πως μπορούμε ταυτόχρονα να μετατρέψουμε και αυτές τις Περιφέρειες σε νέα οχήματα αναπτυξιακά δίνοντας άλλες διεξόδους στους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ατενίζουν αυτή τη μετάβαση με ένα λογικό σκεπτικισμό. Αν η Ευρώπη δεν σταθεί δίπλα μας και δεν σταθεί δίπλα στις χώρες που έρχονται πρώτες και με τόλμη να πουν ναι εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των τοπικών κοινωνιών. Κατά συνέπεια, κύριε Αντιπρόεδρε, κυρία Επίτροπε, η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή έμπρακτα, με έργα και όχι με λόγια και απαιτούμε και ζητάμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση.

Όλη αυτή η αναπτυξιακή προοπτική για την οποία σας μίλησα στηρίζεται στις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών Περιφερειών.  Και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα θα είναι πρωτίστως προγράμματα αποκατάστασης της επενδυτικής ελκυστικότητας των Περιφερειών. Κύριε Πρόεδρε της ΕΝΠΕ, προσβλέπουμε στην ουσιαστική σας συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε πει ότι θέλουμε να δώσουμε περισσότερους πόρους και περισσότερες αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.  Είναι πιο κοντά στον πολίτη, έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Θα σας δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνετε πράξη αυτό μέσα από περιφερειακά επιχειρηματικά προγράμματα, τα λεγόμενα ΠΕΠ, τα οποία θα προικοδοτηθούν περισσότερο, έτσι ώστε κατ’ ελάχιστον το 1/3 των νέων πιστώσεων του ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί στις Περιφέρειες όπου θα πρέπει να αποκεντρωθούν και περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση. Ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών είμαστε σε μία συζήτηση για το πώς θα κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Για το πώς δηλαδή θα μεταφέρουμε στις Περιφέρειες και στους Δήμους αρμοδιότητες που σήμερα έχει η κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και πώς θα απεμπλέξουμε τις Περιφέρειες και τους Δήμους από αυτό το γραφειοκρατικό πλέγμα των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, που πολλές φορές δημιουργεί περισσότερη σύγχυση παρά δίνει δυνατότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους να κινηθούν με τους απαιτούμενους βαθμούς αυτονομία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης