Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Oι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος - Τα δεδομένα τους

Oι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος - Τα δεδομένα τους

Τα χαρακτηριστικά των επιλεγμένων εισηγμένων του ευρύτερου κλάδου

Ισυχρό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές, όπως όλα δείχουν προσελκύει  τα διεθνή κεφάλαια που τοπθετούνται στην ελληνική αγορά.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει την υψηλότερη απόδοση από την αρχή της χρονιάς έχοντας καταγράψει ιστορικά υψηλά.Τεχνικά σημεία έχουν διασπάσει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (3,75 ευρώ) και η Μυτιληναίος (10,10 ευρώ), ενώ σε φάση σταθεροποίησης στα υψηλά με τον RSI της να αποσυμπιέζεται είναι η ΔΕΗ, που έχει μπροστά της το business plan και πολλές εξελίξεις.

Καλό ξεκίνημα από τον Ελλάκτωρα που ανήκει στον ευρύτερο τομέα με βασικό του asset τον Άνεμο, ενώ προς το παρόν εκτός επιλογών τα διυλιστήρια κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους.Η ευχάριστη έκπληξη είναι ο ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν την άριστη κεφαλαιακή δομή του και τις μεγάλες προοπτικές από τον υπερδιπλασιασμό του REGULATED ASSET BASE.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποπτελεί το βαρύ πυροβολικό και ευνοείται τόσο από την μεγάλη ανάπτυξη της Cenergy, η κεφαλαιοποίηση της οποίας κινείται ανοδικά ενόψει βελτίωσης αποτελεσμάτων, ανάληψης έργων και χρήση νέων τεχνολογιών κυρίως  στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, όσο και ατο αναμενόμενο καλό πρώτο τριμηνο της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η τελευταία θα βοηθηθεί σημαντικά εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες το θέμα του SPV για τον ζήτημα του κόστους του ρεύματος, ενώ θα δει υψηλότερες αποτιμήσεις στα αποθεματά της τόσο σε  χαλκό όσο και σε αλουμίνιο.Και αυτή βρίσκεται σε διάσπαση τεχνικού επιπέδου στα τρέχοντα επίπεδα.

H TEΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται ότι θα αυξήσει τα κέρδη της στα 66 εκατ ευρώ το 2020 από την Eurobank Equities με κύκλο εργασιών 356,1 εκατ ευρώ  ένανατι 299 εκατ το 2019 και αντίστοιχα εκτιμώμενα κέρδη 55,5 εκατ ευρώ.Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμώνται στα 0,49 ευρώ για το 2019 και στα 0,58 ευρώ για το 2020. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ανάπτυξη έχει οδηγήσει την σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA στο 3,6 ,θεωρούν όμως ότι τα ισχυρά cash flows και τα αυξανόμενα ΕΒΙTDA θα εξασφαλίσουν την επεκτατική πολιτική με στόχο τα 2GW. Θα στερήσουν όμως την δυνατότητα επιστροφών κεφαλαίου ή πλούσιων μερισμάτων.Στα 8,40 η ανάλυση αναφέρει ότι η σχέση EV/EBITDA είναι 9,7 που είναι in line με τις ευρωπαίκές ομοειδείς εταιρίες.Η μείωση του κόστους εγκατάστασης και η χρήση νέων τεχνολογιών σαφώς ενισχύουν την εταιρία που πρώτο στόχο έχει την αύξηση της δυναμικότητας στα 1607 MW μέχρι το 2022. Παράλληλα η εταιρία έχει διεθνοποιηθεί, ενώ η ελληνική αγορά των ΑΠΕ παραμένει υποεπενδεδυμένη.

 Η εικόνα των μετοχών από την 1.1.2020 σύμφωνα με την BETA

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης