Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μείωση 14,7% στις εισαγωγές άνθρακα το 2019 στη Γερμανία, σε ιστορικό χαμηλό η χρήση του

Μείωση 14,7% στις εισαγωγές άνθρακα το 2019 στη Γερμανία, σε ιστορικό χαμηλό η χρήση του

"Ο άνθρακας εξωθείται όχι μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά υπάρχει και ένας πρόσθετος ανταγωνισμός τιμών με το φυσικό αέριο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενισχύουν την αύξηση των τιμών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του VDKI, Franz-Josef Wodopia.


Η Γερμανία εισήγαγε 40,2 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα πέρυσι, κατά 14,7% λιγότερο από ό, τι το 2018 λόγω του ανταγωνισμού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο και καθώς η χαλυβουργία περιόρισε τη χρήση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 17/1/2020.
Το σύνολο των εκπομπών άνθρακα οπτανθρακοποίησης ανήλθε σε 7,4% για τους χαλυβουργούς, οι οποίοι αγόρασαν 11,5 εκατ. τόνους ενώ μειώθηκαν κατά 15,5% οι αγορές κοκ και σχετικών προϊόντων σε 1,9 εκατ. τόνων, ανακοίνωσε στην ετήσια συνάντησή του  ο σύνδεσμος εισαγωγέων άνθρακα VDKI.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι αγορές από τους παραγωγούς άνθρακα-ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών, μειώθηκαν κατά 17,4% στα 26,8 εκατομμύρια.
"Ο άνθρακας εξωθείται όχι μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά υπάρχει και ένας πρόσθετος ανταγωνισμός τιμών με το φυσικό αέριο, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενισχύουν την αύξηση των τιμών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του VDKI, Franz-Josef Wodopia.
Τα δικαιώματα εκπομπών αποτελούν υποχρεωτική εισροή για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές τους αυξήθηκαν έντονα εν μέσω πολιτικών κινήσεων για τη συρρίκνωση του εφοδιασμού, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές και να ενθαρρυνθεί η αποφυγή της ρύπανσης από περισσότερο CO2.
Η κατανάλωση άνθρακα υποχωρεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης επέκτασης των αιολικών και ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, οι οποίες εξαρτώνταιι από τις καιρικές συνθήκες και των οποίων ο όγκος παραγωγής δίνεται προτεραιότητα στα δίκτυα μεταφοράς.
Το VDKI δεν έδωσε προβλέψεις για το 2020.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οριστικοποίησαν την Πέμπτη τις λεπτομέρειες για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο εξόδου από την καύση εγχώριας εξόρυξης καφέ άνθρακα έως το 2038, που θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

 Το VDKI επέκρινε τις προγραμματισμένες διατάξεις σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση της χωρητικότητας λιθάνθρακα μέχρι το 2026 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2030 και το 2038..
Ανέφερε ότι οι δυνατότητες εξοικονόμησης εκπομπών που επιτυγχάνονται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τους φορείς εκμετάλλευσης άνθρακα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που παράγουν περισσότερο, ενώ οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία θα ανεβαίνουν λόγω ΑΠΕ.
Όσον αφορά την εξέλιξη της κατάργησης του άνθρακα, άλλα στοιχεία της βιομηχανίας αντικατοπτρίζουν πρόσφατα αυτά που περιγράφονται από το VDKI.
Εντός του πρωτογενούς ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας, η χρήση λιθάνθρακα μειώθηκε πέρυσι κατά 20,5% σε ιστορική χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μειώθηκε κατά 20,7%, σύμφωνα με τον οργανισμό στατιστικών AGEB.
Ο συνδυασμός πρωτογενούς ενέργειας, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού, περιγράφει τη χρήση όλων των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές, τη θέρμανση και τις βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και ορυκτέλαια και προϊόντα.
Το μερίδιο της καύσης άνθρακα στη γερμανική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι στο 29%, σύμφωνα με την Fraunhofer.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης